אוסטאוסרקומה – Osteosarcoma

ישנם סוגי סרטן שונים הנחשבים לנפוצים יותר בקרב ילדים, כאשר אוסטרוסרקומה היא דוגמה לאחד הגידולים השכיחים ביותר. גידול ממאיר זה יופיע, לרוב, באזור הברך. עם זאת, בהחלט ייתכן שיזוהו גרורות של הגידול באזורים אחרים, ובפרט בריאות. 

איך ניתן לזהות אוסטאוסרקומה

אם כן, אוסטאוסרקומה הוא סוג של סרטן העצמות בילדים, וישנם מספר תסמינים מרכזיים שעשויים להתריע על קיומה של המחלה. בפרט בולטים התסמינים הבאים:

  • כאב בעצם הפגועה, בעוצמה שעשויה להשפיע על איכות החיים ואף להפריע בשינה הרציפה
  • נפיחות משמעותית לצד רגישות באזור הפגוע.
  • שבר פתלוגי שמקורה במכה חלשה יחסית, שלא תסב נזקים במצב תקין אך פוגעת באופן ניכר בעצם חולה.

אם התגלו תסמינים אלה, וכן תסמינים נוספים כמו נוקשות של המפרקים, גוש בולט ברגל או בזרוע, ואף כאבי גב, חשוב לפנות בשלב מוקדם ככל האפשר לרופא המשפחה. הרופא יפנה את הילד לשורה של בדיקות שיסייעו באבחון מדויק של המחלה, אבחון החשוב מאוד לבניית תוכנית טיפול אישית המותאמת באופן אופטימלי למצבו של הילד ולשלב המחלה.

אוסטאוסרקומה - Osteosarcoma, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

אבחון סרטן העצמות בילדים

כאמור, רופא המשפחה יפנה את הילד לבדיקות שונות ולרופא מומחה לצורך בחינה מדוקדקת הכוללת בחינת הרקע הרפואי, בדיקה גופנית ובדיקות שונות. הבדיקות המרכזיות שמקובל לבצע לצורך איתו אוסטאוסרקומה הן:

  • רנטגן: צילום פשוט שמסייע לאתר סרטן העצמות ולקבוע האם ניתן להזות התפשטות למקומות אחרים בגוף. בצילומי הרנטגן ניתן לזהות את האזור הפגוע או את הייצור המוגבר של רקמת העצם באזור זה.
  • MRI: השימוש בשדה מגנטי נועד כדי לסייע ביצירת תמונה ברורה יותר של הגידול, כאשר הבדיקה נמשכת כחצי שעה במהלכה ישכב ילד בתוך מכשיר גדול דמוי גליל, ואיננה מלווה בכאב.
  • ביופסיה: איסוף דגימה מהגידול לצורך בחינה מיקרוסקופית שתקבע את אופי הגידול (ממאיר או שפיר). לצורך איסוף הדגימה ייעשה שימוש בהרדמה מקומית, אם כי בקרב ילדים ייתכן שיבחר הרופא לבצע הרדמה מלאה. כך ניתן לאסוף דגימה של תא, שתועבר לבדיקה על ידי פתולוג.

לאחר שיבוצעו הבדיקות, ובסופה של המתנה שעשויה להימשך כשבועיים, תיקבע פגישה נוספת עם הרופא לבחינת הממצאים ולקביעת המשך הליך טיפול. בנוסף סביר שייקבעו בדיקות נוספות אם אכן תימצא הוכחה לקיומה של המחלה. בין השאר ייעשה שימוש בצילום חזה (כדי לבדוק אם גם הריאות נגועות), סריקת CT, מיפוי עצמות, דגימת מח עצם ובדיקות נוספות, לרבות בדיקות דם לבחינת תפקודי הלב, הכבד והכליות.

שיטות טיפול להתמודד עם סרטן העצמות בילדים

בדומה למקובל בסוגי סרטן אחרים, גם המאבק בסרטן העצמות מתבצע במספר שלבים ובשילוב בין שיטות טיפול שונות. בניית תוכנית הטיפול והגדרת השיטות שבהן ייעשה שימוש תלויות בצוות הרפואי, והוא מורכב בדרך כלל ממומחים שיבחנו לעומק את גילו של הילד, את מצבו הבריאותי ואת שלב המחלה. לרוב יוצעו מספר אפשרויות עיקריות, והילד ומשפחתו יוכלו לבחור את הדרך הנכונה ביותר עבורם. כמובן שניתן (ואף מומלץ) לשאול כל שאלה, בכל שלב בתהליך – הן לפני קבלת ההחלטה ובוודאי גם לאחר מכן. למעשה, טרם תחילתו של כל טיפול באשר הוא נדרשת חתימה על הצהרה לפיה הילד והוריו מסכימים לקבל את הטיפול כפי שהוצע.

 

שיטה ראשונה: ניתוח – ניתוח נחשב לצעד בסיסי ומרכזי בטיפול, כאשר המטרה העיקרית כאן היא לכרות את הגידול ולהסירו מהעצם עד כמה שאפשר, תוך עבודה זהירה וצמצום הפגיעה בתפקוד. הניתוח המקובל ביותר נקרא ניתוח משמר גף. במצב כזה ניתן להחליף את המפרק במפרק מלאכותי או להסיר את החלק הנגוע ללא כל שימוש בתחליף מלאכותי. כך ניתן לבצע החלפה של מפרק הברך, הירך או הכתף, ולאחר הליכים אלה ניתן אף לחזור לשגרה כמעט מלאה בחלק ניכר מהמקרים.
עם זאת, חשוב להדגיש שבהליכים מעין אלה קיים סיכוי מסוים לזיהום שיחייב טיפול אנטיביוטי מצד אחד, וכן הסרה של התותב והחלפתו (במסגרת הליך כירורגי נוסף).
אפשרות נוספת היא כריתת גף, והשימוש בה ייעשה כאשר אין אפשרות לשמר את האיבר. במצבים מהסוג הזה ייתכן שהרופא ימליץ לכרות את האיבר אם ניתן לזהות התפשטות לרקמות סמוכות, אם אותר זיהום בעצם או הגידול חזר. כך או כך יינתן לילד ולמשפחתו הסבר מקיף על הניתוח, על ההשלכות, על הסיבוכים האפשריים ועל תהליך ההחלמה.

 

שיטה שניה: כימותרפיה – במסגרת הטיפול הכימי ישתמש הצוות הרפואי בתרופות שנועדו לפגוע בתאים הממאירים ולהשמידם. זוהי שיטה נפוצה בטיפול במחלות סרטן בילדים, ובוודאי במקרים של אוסטאוסרקומה או יואינג סרקומה. לאחר שייבחרו התרופות בהן ייעשה שימוש, ייקבע מבנה הטיפול, הכולל מספר מחזורים שכל אחד מהם אורך מספר ימים, ולאחר תיקבע הפסקה. פסק זמן זה קריטי לגוף, שצריך להתאושש מהטיפול האינטנסיבי ומתופעות הלוואי.

בדרך כלל ניתנות התרופות באמצעות עירוי לווריד או באופן אורלי, ולטיפול יש מספר תופעות לוואי מרכזיות שחשוב להכיר מבעוד מועד:

  • חשיפה מוגברת לזיהומים
  • אנמיה ותחושת עייפות
  • פצעים ודימומים, וכן הופעה של שטפי דם פנימיים ופריחה על העור
  • בחילות והקאות
  • פצעים בפה
  • נשירת שיער

 

שיטה שלישית: רדיותרפיה – טיפולי קרינה מתאימים לטיפול בסוגי סרטן שונים, לרבות סרטן העצמות, ולרוב יהיה זה השלב הבא לאחר הטיפול הכימותרפי. בשיטה הזו נעשה שימוש בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה, אשר מטרתן העיקרית היא להשמיד את התאים הסרטניים. טיפול זה ניתן במרפאות חוץ והוא נקבע בהתאם להיקפו של הגידול ולסוג המחלה.
כדאי לזכור שגם רדיותרפיה מלווה בתופעות לוואי שונות, לרבות עייפות, בחילות והקאות, רגישות בעור או נשירת שיער. הצוות הרפואי יוכל להמליץ על שיטות שונות להקלה על חלק מהתסמינים, לרבות משככי כאבים וטיפולים אחרים.

אוסטארוסרקומה – שיעורי ההחלמה

הטיפול בסרטן העצמות, ובפרט באוסטאוסרקומה, הוא טיפול שנחשב אפקטיבי והוא מוביל להחלמה ב-70 אחוזים מהמקרים בטווח הארוך. עם זאת, חשוב לזכור שגם לאחר השלמת הטיפול נדרש מעקב נוסף. המעקב הרפואי נמשך בדרך כלל מספר שנים והוא כולל חזרה על בדיקות שונות כדי לזהות נסיגה וחזרה של המחלה במידת הצורך. באופן טבעי, גם בשלב זה רבים מהילדים ומבני המשפחה עדיין חוששים מפני הודעה על הישנותה של המחלה, וחששות אלה מלווים אותם במשך שנים. מכאן שיש חשיבות רבה לקבלת תמיכה רגשית לכל אורך הדרך, משלב האבחון הראשוני ועד למפגשי המעקב עם השלמת הטיפול.

ליווי ותמיכה כבר משלב האבחון

כאמור, האתגרים הנפשיים והרגשיים רבים, הן עבור הקטנטנים והן עבור ההורים, האחים והאנשים הקרובים ביותר לחולים. עם זאת, חשוב לזכור שישנן דרכים שונות להתמודד עם אתגרים אלה, ועמותת "רחשי לב" פורשת בפני הילדים והמשפחות מגוון עשיר של כלים, מליווי הילדים במחלקות, דרך אירועים מיוחדים ועד לתמיכה כלכלית ולסיוע במימון טיפולים כאלה ואחרים. כל זאת במטרה לספק מעטפת תומכת וסיוע אמיתי, אלה שיאפשרו לילדים להמשיך לצעוד קדימה עם מורל גבוה ואמונה ביכולת שלהם לגבור על המחלה.
פעילותה החשובה של עמותת רחשי לב אפשרית בעיקר בזכות המתנדבים הנאמנים אלה שפועלים בכל דרך כדי לתמוך בחולים הצעירים, אבל גם בזכות התורמים שמעניקים לעמותת רחשי לב ולמתנדביה את התמיכה ואת הרוח הגבית . כדי לאפשר לנו להמשיך ולעסוק במלאכה, ובעיקר כדי להעניק לילדים את הסיוע שהם זקוקים לו יותר מכל, אתם מוזמנים לפנות אלינו כבר עכשיו למתן תרומה או להתנדבות.

באתר תמצאו גם מידע אודות סוגי סרטן בילדים, גידולים נדירים בילדים, גידולים בכבד בילדים, לוקמיה בילדים – Leukemia, סרטן לימפומה בילדים , סרטן רקמות רכות בילדים, סרטן העצמות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.
X
דילוג לתוכן