אפנדימומה – Ependymoma

אפנדימומה הינו גידול סרטני שמתפתח במוח הקטן (הצרבלום) או במוח הגדול ובאופן נדיר בחוט השדרה.

התסמינים שחשוב להכיר

התסמינים תלויים במיקום האפנדימומה ולכן ילדים שונים יציגו תסמינים שונים.
התסמינים האפשריים הינם- כאבי ראש וסחרחורות, בחילות והקאות, פגיעה בשיווי המשקל ובקואורדינציה, חולשה באחד מצדי הגוף, עייפות ובמקרים מתקדמים אף ישנוניות.

אפנדימומה - Ependymoma, עמותת רחשי לב למען ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

אפנדימומה – איך מאבחנים?

עם הופעת התסמינים והחשד להופעתו של גידול במוח, יופנה הילד לאבחון ויבוצעו בדיקת קרקעית העין (פונדוס) והדמיות CT ו-MRI ראש. בחשד לאפנדימומה חשוב גם לבצע MRI חוט שדרה לכל אורכו לפני הניתוח על מנת לשלול פיזור לחוט. לאחר שאובחן גידול בMRI, יבוצע לרוב ניתוח להוצאת הגידול במסגרתו תשלח דגימה מהגידול לבדיקה פתולוגית, ותוצאותיה צפויות להתקבל בתוך כשבועיים.
בנוסף, לאחר כשבועיים מהניתוח יבוצע ניקור מותני לבדיקת נוזל השדרה. בדיקה זו מתבצעת תחת הרדמה, כאשר הילד שוכב על הצד, לצורך איסוף מספר טיפות מנוזל השדרה לבדוק האם התאים הסרטניים התפשטו לנוזל חוט השדרה.

אפנדימומה – איך מטפלים?

הטיפול באפנדימומה הינו טיפול משולב הכולל ניתוח, ולאחריו ברוב המקרים גם טיפולי הקרנה.

אפנדימומה - ניתוח

הניתוח הוא הטיפול החשוב והיעיל ביותר באפנדימומה ולפיכך המנתח ישאף לכרות את הגידול במלואו, אך במצבים מסוימים כאשר הגידול חודר לאזורי מוח חיוניים, ניתן לבצע כריתה חלקית בלבד במטרה למנוע נזק נוירולוגי.

אפנדימומה – קרינה/רדיותרפיה

הקרינה צריכה להתחיל כחודש לאחר הניתוח והיא מכוונת ברוב המקרים לאזור בו היה ממוקם התהליך הסרטני ולא לכל הראש. הקרנות נועדות לסייע בהרג התאים הסרטניים שנותרו לאחר הניתוח, מאחר וגם אם בMRI ניראה שהגידול הוצא בשלמותו, קיימים בוודאות תאים שנותרו במוח ולא ניתן לראותם בMRI.
על מנת להפחית נזק לתאים בריאים, יש לתכנן באופן מדויק את שדה הקרינה, לפיכך כשבוע טרם התחלת הקרינה תבוצע סימולציה לקרינה ולאחריה צוות הפיזיקאים והמקרינים יתכנן עבור הילד קרינה מדויקת ככל האפשר. הקרינה עצמה נמשך כ6 שבועות, 5 ימים בשבוע ללא סופי השבוע. במהלך הקרינה אין צורך באישפוז אלא מגיעים לביצוע הקרינה ולאחריה הולכים לגן או לבית הספר. יש לזכור שקיים סיכוי להופעתן של תופעות לוואי שונות בזמן הקרינה לרבות עייפות, בחילות, נשירת שיער, אדמומיות בקרקפת.
לציין, שהקרינה הקיימת בישראל היא קרינת פוטונים. לעיתים המקרין ימליץ לילד ומשפחתו על קרינת פוטונים הניתנת במרכזים בארופה ובארה"ב.
בילדים מתחת לגיל שנה – הקרנות אינן אפשריות בשל נזק קוגניטיבי משמעותי למוחו של הילד הצעיר.

אפנדימומה – כימותרפיה

ככלל כמותרפיה אינה נחשבת כלי יעיל במלחמה כנגד האפנדימומה, ותינתן רק במקרים מיוחדים כגון בתינוקות מתחת לגיל שנה שאינם יכולים לקבל קרינה, הישנות המחלה ועוד.

אפנדימומה – סיכויי החלמה

סיכויי ההחלמה באפנדימומה טובים באם הוצאה בשלמותה. עם זאת, חשוב לזכור, כי למרות הוצאה מלאה וטיפול קרינתי, אפנדימומה עשויה לחזור ולהישנות במקרים מסוימים. מסיבה זו יידרש הילד לחזור לבדיקות נוספות באופן קבוע לאחר השלמת הטיפול, ויש להקפיד מאוד על המעקב. באם חלילה אפנדימומה נישנית, יש לחזור על הטיפול מהתחלה כולל ניתוח להוצאה מלאה של הגידול ומתן קרינה.

אפנדימומה– ההשלכות הרגשיות

אחד האתגרים המרכזיים בתהליך ההתמודדות עם מחלת הסרטן, ובפרט כאשר מתגלה גידול בקרב ילדים, הוא האתגר הנפשי והרגשי. עבור ההורים מדובר ברוב המקרים בבשורה בעלת השלכות משמעותיות, והם עשויים לחוות כעס, בלבול ואף אשמה ופחד. לתגובות אלה יש השפעה ניכרת גם על הילד, בין אם הוא בוחר להסתיר את פחדיו ורגשותיו כדי לגונן על הוריו, ובין אם הוא מפגין מתח וחרדה ברמות גבוהות הרבה יותר.
מסיבה זו חשוב להעניק לילד ולמשפחתו תמיכה וכלים פרקטיים, לצד סיוע בכל שלבי הטיפול ולכל אורך הדרך. הקושי הכלכלי במימון תרופות וטיפולים עשוי לתרום לקושי הרב עמו מתמודדת המשפחה, והתחושה שאיש אינו מבין את המצב אף היא נפוצה למדי. אם כן, התמיכה הרגשית והליווי לאורך המסע הצפוי הם מרכיבים חשובים שיעזרו גם לילד – וגם לבני משפחתו.
עמותת "רחשי לב" פורשת בפני הילד ומשפחתו מסגרת תמיכה המעניקה את מלוא תשומת הלב להשלכות החברתיות, החינוכיות והפסיכולוגית של כל משפחה. זאת במטרה לספק את המשאבים הנפשיים הדרושים גם בפני האתגרים והקשיים, לחזק את המורל ולהקל במידת האפשר על הסבל. כל זאת, באמצעות פעילויות מיוחדות, טיולים, ייעוץ רפואי, סיוע במימון תרופות שאינן בסל הבריאות וליווי של מתנדבים לאורך הטיפול.
הסיוע שלכם יאפשר לנו להמשיך ולחזק את ידיהם של הילדים ושל בני משפחותיהם בהתמודדות עם מחלת הסרטן. לתמיכה בפעילות העמותהלהתנדבות או לתרומה – ניתן לפנות לעמותת "רחשי לב".

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות גידולים בכבד בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים, סרטן המוח בילדים, סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן