טיפול בסרטן במבוגרים ובילדים בפרט, עבר מהפיכה בעשור האחרון. עד לא מזמן כל המטופלים אשר אובחנו עם סרטן באיבר מסוים היו מקבלים טיפול דומה לפי סוג האיבר הראשוני ממנו התפתח הגידול, וכיום ניתן להבדיל בין תת סוגים של גידולים לפי השינויים ברמת ה DNA ו/או ב – RNA במספר רב של גנים ברקמת הגידול הסרטני. זיהוי שינויים אלו מאפשרים להגיע לאבחנה מדויקת יותר של סוג הגידול ובהתאמה לכך לטפל עם טיפול יעיל יותר ופחות רעיל.
מהי רפואה מותאמת אישית בסרטן?
בד בבד, חלה התפתחות טכנולוגית מרשימה בתחום הבדיקות לצורך איתור השינויים הספציפיים לתאי הגידול הסרטני (המכונים גם מוטציות/תשניות). הטכנולוגיה כיום מאפשרת לרצף DNA ו RNA של מספר רב של גנים במקביל באופן מדויק, מהיר ויחסית זול. שיטה זו נקראת ריצוף הדור הבא או באנגלית Next Generation Sequencing. הודות להתפתחות טכנולוגית זו, ניתן היום לאתר סמנים שיספקו מידע חשוב אודות האבחון, מהלך מחלת הסרטן והטיפול בה.
בדיקות גנומיות אלו מאפשרות "רפואה מותאמת אישית" למטופלים והיא מושתתת על ההבנה שכל גידול מציג מאפיינים שונים ממשנהו ובאמצעות סריקת המוטציות בגנים מרקמת הגידול אשר גרמו להתפתחות מחלת הסרטן במטופל, ניתן לסייע לרופא המטפל להתאים טיפול ממוקד, מיטבי ויעיל.
הידע אודות מוטציות שונות שעשויות להימצא בסוגי גידולים שונים בילדים המנבאות תגובה או עמידות לטיפולים שונים, הולך וגדל מידי יום ועל כן קיימת חשיבות גבוהה לבצע בדיקה גנומית היודעת לזהות את אותם שינויים באופן מקיף בגידולים של חולי סרטן ובפרט בילדים ומתבגרים חולי סרטן טרם, התחלת הטיפול התרופתי.
מחקרים רבים מצביעים על כך שרפואה מותאמת אישית קשורה לתוחלת חיים ארוכה יותר ואיכות חיים טובה יותר בחולי סרטן בכלל ובילדים חולי סרטן בפרט.
כיצד מתרחשים שינויים בחומר הגנטי ואיך הם קשורים למחלת הסרטן?
בכל תא ותא מתאי הגוף של כל אדם קיים מטען גנטי המועבר בתורשה מהוריו. המטען הגנטי, המכונה גם הגנום, מורכב משרשראות של חומר הנקרא DNA. גנום האדם מכיל רצף של 3 מיליארד אותיות (מולקולות) DNA, הכוללים 23 אלף גנים המאורגנים ב-23 זוגות כרומוזומים בגרעין של כל תא. כאשר כל גן הוא מעין מרשם ליצירת מולקולה שהתוצר הסופי\ כמעט תמיד יהיה חלבון, אשר לו תפקיד מסוים בתהליכים התוך תאיים בגוף. קיים חומר נוסף שתפקידו לתווך בין יצירת החלבון מה DNA המכונה RNA, ה RNA משחק תפקיד חשוב בבקרה על יצירת החלבון.
בגוף האדם קיימים טריליונים של תאים שמתים ומתחדשים מידי יום. באופן תקין, התאים מתחדשים על ידי חלוקה ויצירת תאים המהווים העתק בעל גנום זהה (הרכב DNA) של התא המקורי, ולפיכך אמור להתנהג באופן זהה לתא הקודם לו. קיימת בקרה הדוקה על תהליך התחדשות התאים, על מנת שתאים שסיימו את תפקידם או שיש בהם פגם יושמדו, ויפנו מקום לתאים חדשים ובריאים.
אף על פי שחלוקת התא הינו תהליך שמבוקר באופן הדוק ופועל על פי אותות חיצוניים ופנימיים ברורים קיימים מקרים שהתהליך משתבש באחד התאים עקב "טעויות" שחלו ב DNA ועלולים לגרום ליצירת חלבונים לא תקינים אשר גורמים להתרבות בלתי מבוקרת של תאים. השינויים יכולים להיווצר באופן ספונטני במהלך החיים ואזי השינוי מכונה, שינוי גנומי שהוא שינוי נרכש, או לפעמים מדובר בשינוי שעובר בתורשה מאחד ההורים ואזי השינוי מכונה, שינוי גנטי. בשני המצבים, השינוי בDNA בין אם נרכש באחד התאים או שהועבר בתורשה מאחד ההורים, הינו שינוי בלתי הפיך אשר הגוף אינו מצליח לתקן וגורם לתא להתחלק ללא בקרה וליצירת פגמים נוספים בתא, אשר מוביל בסופו של דבר לתהליך סרטני.
מהי בדיקה גנומית למחלת הסרטן?
בדיקה גנומית, הינה בדיקה שתפקידה לאתר שינויים שהתרחשו DNA ו/או בRNA בתאי הגידול הסרטני ולזהות אם חלו שיבושים בגנים האחראים לחלוקת התא ולצמיחתו של הגידול.
זיהוי שינויים אלו עשוי להוביל לאבחון מדויק של סוג הגידול ואף במקרים מסוימים להתאמת תרופה מכוונת לאותו שינוי שחל בתאי הגידול ובכך לאפשר התאמת טיפול ממוקד ומיטבי למטופל.
בדיקות גנומיות מקיפות המבוססות על טכנולוגיה של ריצוף הדור הבא או NGS- next generation sequencing מסוגלות לפענח באופן מהיר ומדויק את רצף הDNA ו/או הRNA של מאות גנים בו זמנית, הקשורים לסרטן ולזהות את כל ארבעת סוגי השינויים היכולים להתרחש בגנים אלה:
1. מוטציות נקודתיות (Single Nucleotid Variation)
2. חסרים ותוספות של מקטעים קטנים לגן (Insertion/deletions)
3. שכפול של גנים או חסרים של גנים (Copy Number Variations)
4. שינויים מבניים המוליכים לאיחוי גנים (Fusions)
כיום, בגידולי ילדים מקובל לבצע בדיקה גנומית על דגימה הנלקחת מרקמת הגידול של המטופל, מאחר והיא מקיפה יותר ומתאימה יותר, אך במקרים ולא ניתן להשיג דגימה מרקמת הגידול קיימת גם אפשרות לבצע בדיקה גנומית על דגימת דם (ביופסיה נוזלית).
כיצד מבוצעת בדיקה גנומית?
בבדיקה הגנומית, מפיקים את החומר הגנטי (DNA ו/או RNA) מרקמת הגידול שנלקחה בביופסיה או בניתוח ומבצעים ריצוף מסוג הדור הבא במעבדה מיוחדת שהוכשרה לכך. לאחר מכן, מתבצע תהליך של פענוח רצף הגמש ו/או הרנ"א באמצעות כלים חישוביים בכדי לזהות אם חל שינוי בגן הידוע כקשור לסרטן. השינויים שאותרו כרלוונטיים מדווחים במסמך תוצאות הבדיקה יחד עם מידע נלווה הלקוח מהספרות המדעית אודות אבחון ו/או טיפול המתאים לשינוי שזוהה בגן. הטיפולים עשויים להיות טיפולים שאושרו ע"י רשויות הבריאות באותה מחלה או מחלה אחרת או רשימת של טיפולים אפשריים הנבדקים במסגרת ניסויים רפואיים.
משך הזמן לקבלת תוצאות הבדיקה תלויות בסוג הבדיקה הגנומית שבוצעה והמעבדה המבצעת ובדרך כלל אורך בין שבועיים לחודש מיום הזמנת הבדיקה על ידי האונקולוג המטפל.
דו"ח תוצאות הבדיקה נשלחות לאונקולוג המטפל ויש צורך להיוועץ עימו על מנת לקבל החלטה טיפולית.
כיצד בדיקה גנומית מסייעת לילדים המאובחנים בסרטן?
עבור ילדים המאובחנים בסרטן, בדיקה גנומית מקיפה מומלצת וכלולה בסל הבריאות ( הוכללה בסל 2021), מאחר וקיימים שינויים גנומיים רבים ומגוונים שאיתורם מאפשר את האבחנה המדויקת של תת סוג הגידול, דרגת הסיכון של המחלה ואף במקרים מסוימים הכוונה לטיפולים ממוקדים יעילים כבר בקו הטיפול הראשון.
בנוסף לכך, רופאים עשויים להמליץ על בדיקות גנומיות מקיפות לחולים שמחלתם אינה מגיבה בצורה מספקת לתוכנית טיפול שנקבעה לגידול שלהם, בין אם מדובר במשטר כימותרפי מסוים, הקרנות ו / או ניתוחים.
בכל מקרה, ההחלטה לגבי ביצוע בדיקה גנומית צריכה להתקבל בהתייעצות עם האונקולוג המטפל על סמך מצבו האישי ל המטופל ומאפייני המחלה הספציפיים.
האם בדיקה גנומית מוכללת בסל הבריאות לילדים המאובחנים בסרטן?
בשנת 2021 הוכללה בסל הבריאות בדיקה גנומית ייעודית לגידולי ילדים ומתבגרים עד גיל 25 שבוחנת 203 גנים שבהם מתחוללים שינויים רלוונטיים לגידולים המטולוגיים, גידולי מוח בילדים וסרקומות בילדים, פעם אחת במהלך מחלתם. הבדיקה הגנומית שהוכללה בסל הבריאות מאושרת לביצוע כיום בשישה מרכזים רפואיים בארץ (הדסה, רמב"ם, איכילוב שניידר, שיבא וסורוקה) ומבוססת על טכנולוגיה הנקראת אונקומיין (Oncomine). בדיקה זו פותחה על ידי חברת תרמופישר (Thermo Fisher Scientific), חברת ביוטכנולוגיה ענקית מובילה בתחום הרפואה, בשיתוף בית החולים לילדים בלוס אנג'לס, שהינו מהמובילים בעולם בכל הקשור לאבחון וטיפול בגידולי ילדים. ניסיון שהצטבר עד כה עם הבדיקה ב-1500 מקרים הראה כי בשניים מתוך כל שלושה מקרים, התקבלה תוצאה בעלת משמעות קלינית חזקה שיכולה לסייע למטופל.
נציגת תרמו פישר בישראל אונקוטסט-רניום אחראית בישראל על העמדה ותמיכה במרכזים הרפואיים לביצוע בדיקת אונקומיין לילדים.
על מנת לבדוק את זכאות לבדיקה יש לפנות לרופא המטפל.
מעבר לבדיקה הגנומית המוכללת בסל הבריאות, ישנן כיום בדיקות המבוצעות באופן פרטי וכוללות סריקה כלל טרנסקריפטומית ברמת הRNA- של כלל ה- 23,000 גנים הקיימים. סריקה ברמת הRNA- תומכת בממצאים שאותרו בDNA- מחד, ויכולה מאידך, להוסיף מידע נוסף שלא ניתן לאתר בריצוף DNA בלבד. ממצאים נוספים אלה הינם כלי חשוב נוסף באיתור כלים טיפוליים עבור הרופא המטפל. על בסיס אנליזת הרנ"א ניתן לחזות את מקור הגידול הראשוני במקרים בהם אינו ידוע או אינו חד משמעי. דוגמא לבדיקה כזו הינה בדיקת Tempus xT אשר בנוסף לאיתור שינויים שחלו בגידול עצמו, הבדיקה בוחנת גם ממצאים גנטיים מדגימת דם, שעברו בתורשה מההורים. איתור ממצאים אלה הינם בעלי חשיבות הן למטופל בהיבט הטיפולי והן לקרובי המשפחה/ צאצאים בהיבט איתור הסיכון להתפתחות המחלה. כמו כן, בדיקה מסוג זה יכולה לשמש במקרים ונדרשת בדיקה גנומית נוספת לבדיקה שהוכללה בסל הבריאות כמו במקרים של חזרת מחלה או באם נדרשים מדדים נוספים שלא קיימים בבדיקה המבועת במכונים בארץ. להבנת הצורך בבדיקת ה-Tempus xT יש לפנות לרופא המטפל.
רחשי לב - סיוע רפואי וציוד רפואי למחלקות בית החולים בהם שוהים ילדים חולי סרטן
בנוסף למעטפת התומכת שלנו ברחשי לב עבור הילדים חולי הסרטן ובני משפחותיהם, אנחנו מלווים את המחלקות ההמטו אונקולוגיות לילדים בבתי החולים איכילוב ותל השומר גם בצרכים הרפואיים. מימון מכשור רפואי, מתאמות מחקר , תרופות שלא בסל וכל דבר אשר יסייע להקל על הסבל ולזרז את הטיפול וההבראה של הילדים הגיבורים.
רחשי לב מברכת על ההתקדמויות הרפואיות הטכנולוגיות, המאפשרות "תפירת" טיפול מותאם אישית למאפייניו הספציפיים של כל ילד, ומסייעת במימון הבדיקות, על מנת להבטיח לילדים את הטיפול המקצועי, המדויק והטוב ביותר עבורם.
בנוסף, רכשנו מכשיר קנינג פישר למעבדה הפתולוגית בבית החולים שיבא, תל השומר. מכשיר המאפשר לאפיין בשיטות מתקדמות ריצוף ONA מורחב של גידולים סרטנים בילדים, בעל יכולת הפקת תשובות מיידיות, ומאפשר לרופאים להתאים את הטיפול הייחודי לכל ילד, בעל סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר. הטיפול המותאם אישית, חוסך פעמים רבות עוגמת נפש וסבל מיותר לילד ולמשפחתו, ולעיתים אף חוסך טיפולים כימותרפיים שעלולים להתברר כמיותרים.