גליובלסטומה מולטיפורמה – GBM

המוח הבריא מורכב בעיקר מנוירונים (תאי עצב) ומתאי גליה אשר תומכים בנוירונים. כ-80 אחוזים מכלל גידולי הראש מתפתחים מתאי הגליה, ומכאן נובע שמן – גליומות, כאשר גליובלסטומה מולטיפורמה היא האגרסיבית ביותר בקבוצת הגליומות.

סרטן מוחי מדרגה 4

כאמור, גליובלסטומה מולטיפורמה (או גליובלסטומה רב-צורנית/GBM ) הוא סרטן מדרגה 4, עם קצב גידול מהיר ונטיה להתפשט לאזורים אחרים במוח בתוך זמן קצר. הגידול מייצר לעצמו כלי דם לצורך אספקת דם מירבית, מנגנון שתורם לאלימות שלו.
סרטן זה שכיח במבוגרים אבל יכול להופיע גם אצל ילדים.

התסמינים המרכזיים של גליובלסטומה מולטיפורמה

גליובלסטומה מאופיינת בקצב גידול מהיר מאוד, והיא מפעילה לחץ פנימי במוח הנובע מהשילוב בין הגידול המהיר לגודלה הקבוע של הגולגולת.
ילדים שונים עשויים להפגין סימפטומים שונים, והבדלים אלה תלויים במידה רבה במיקומו של הגידול במוח. נפוצים תסמינים כגון בחילות והקאות, כאבי ראש, ישנוניות, פרכוסים, טשטוש ראיה, פזילה או חולשת צד אחד של הגוף. נדירים יותר הם הזיות, שינויים משמעותיים במצב הרוח ואף שינויי התנהגות.
בשלבים מתקדמים עשויים להופיע גם הפרעות בבליעה, בנשימה, קשיים בתקשורת וירידה במצב ההכרה.

גליובלסטומה מולטיפורמה - GBM, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

אבחון גליובלסטומה מולטיפורמה

את המחלה ניתן לזהות באופן ראשוני באמצעות סריקות MRI ו-CT. אך כדי להגיע לאבחנה סופית, נדרשת לרוב דגימת רקמה (ביופסיה). דגימה זו נבחנת על יד פתולוג, שיכול לקבוע את סוג הגידול המדויק.

שיטות הטיפול בסרטן מוח בילדים גליובלסטומה מולטיפורמה

ישנן שיטות טיפול שונות שמטרתן להתמודד עם גליובלסטומה:

  • ניתוח: במסגרת ההליך הכירורגי תבוצע ביופסיה לאבחון סופי של הגידול וכן כריתה של הגידול ככל הניתן. במקרים רבים תתבצע כריתה חלקית בלבד, על מנת להימנע מנזק נוירולוגי. ככלל, בגליובלסטומה, לא ניתן להוציא את כל הגידול שכן הוא מסנין ופולש למוח הבריא.
  • הקרנות: זהו הטיפול המקובל והחשוב ביותר בגליובלסטומה. הקרינה פוגעת ישירות בתאי הגליובלסטומה וכך ניתן לעצור או להאט את התפשטות הגידול. עם זאת, גם תאים בריאים ניזוקים במהלך הקרינה ובחלקם מתאוששים. בכל מקרה, כדי להימנע מפגיעה בהם, יש לתכנן באופן מדויק את הליך הטיפול (שלב הסימולציה לקרינה). יש לזכור שקיים סיכוי להופעתן של תופעות לוואי שונות, לרבות עייפות, בחילות או אדמומיות בקרקפת, וכן תתכן פגיעה ביכולות קוגניטיביות.
  • כימותרפיה: זהו טיפול תרופתי שיכול להרוג או לפחות לעכב את התפתחותם של תאים סרטניים. עם זאת, מאחר וכמותרפיה עשויה לפגוע במיגוון תאים שמתחלקים מהר גם כאן יתכנו תופעות לוואי שונות, חלקן משמעותיות, כמו נשירת שיער, פגיעה בתיאבון, עייפות, שטפי דם וזיהומים.
  • תרופות ביולוגיות: מדובר בתרופות שפוגעות באופן ממוקד במנגנון או במוטציה ייחודית לתאי הסרטן. הטיפול הביולוגי המקובל והיעיל ביותר בחלק מחולי הגליובלסטומה הינו אוסטין אשר פוגע ביכולת הגידול לייצר כלי דם חדשים וכך מעכב את גדילתו. בנוסף בחלק קטן מהחולים קיימות מוטציות (שינויים בדנ"א של הגידול) שמאפשרות מתן טיפול ביולוגי מכוון מטרה כנגד מוטציות אלו. להדגיש שטיפולים ביולוגיים אלו הם ניסיוניים ועל מנת לזהות את המוטציות יש צורך לבצע ריצוף גנטי של הגידול.
  • שדה חשמלי: בשיטת טיפול זו מונחות על הקרקפת אלקטרודות, במטרה לאפשר לשדות החשמליים לפגוע ביצירת התאים הסרטניים ובקצב ההתחלקות שלהם, מה שאמור להוביל להאטת התקדמות הגידול.

שיטות הטיפול שהוזכרו כאן הן השיטות המקובלות, והן הוכחו כיעילות בהאטת התקדמות הגליובלסטומה. עם זאת, תוכנית הטיפול האישית תיקבע רק לאחר ביצוע בדיקות מקיפות כולל MRI וביופסיה והיא תתקבל לאחר דיון של הרופא המטפל עם המטופל ובני משפחתו.

מחקרים בתחום הטיפול בגליובלסטומה

בילדים עם גידולי מוח מספר המחקרים הקלנים אינו גדול, עם זאת, עבור חלק מהילדים הסובלים מגליובלסטומה תיתכן אפשרות להשתתף במחקר קליני בהתאם למאפייני הגליובלסטומה הספיציפיים של הילד.
ניסוי קליני הוא מחקר הבודק האם טיפול חדש (לרוב תרופה חדשה) יכול להיות יעיל כנגד הסרטן. בשלבים ראשוניים נבדקים בעיקר תופעות הלוואי של הטיפול והוא ניתן במינונים עולים על מנת לזהות את המינון הבטוח לשימוש. בשלבים מתקדמים נבדקת יעילות הטיפול.

גליובלסטומה - סיכויי הישנות המחלה


גליובלסטומה נוטה ברוב המקרים לשוב. הישנות של גליובלסטומה תוביל, לרוב, לחזרה על שיטות הטיפול שבהן נעשה שימוש בעבר. זאת משום שהשיטות הללו הוכיחו את יעילותן והן החלופה היחידה שעומדת לרשות המטופל והצוות הרפואי. מכאן שלטיפול בהישנות יש שתי מטרות מרכזיות: מצד אחד הוא נועד להאט את קצב הצמיחה של הגידול, ומצד שני הוא מסייע לחולים בשיפור איכות חייהם.

התמודדות רגשית עם סרטן המוח בילדים

גידול מוחי מאופיין בתופעות לוואי שונות, וגם שיטות הטיפול השונות מלוות בתסמינים כאלה ואחרים. אלא שבנוסף יש לתת תשומת לב רבה להתמודדות הרגשית של הילד, של הוריו ושל הסביבה הקרובה אליו. הליווי הרגשי חיוני כבר בשלב מוקדם מאוד, עם אבחון המחלה, והוא עומד במרכז תשומת הלב של עמותת "רחשי לב".
במסגרת פעילותה מעניקה עמותת רחשי לב תמיכה לילדים ולמשפחות, הן באמצעות פעילויות חברתיות וימי כיף, והן באמצעות סיוע במימון טיפולים ותרופות יקרותהצוות מסייע בהפקת אירועים מיוחדים ומסיבות ימי הולדת , מתנדבים מגיעים לבתי החולים כדי להקל על הילדים בשגרת הטיפולים שלהם, ומספקת תמיכה ומענה לצרכים רבים אחרים לאורך המסע כולו.
פעילות חשובה זו מתאפשרת במידה רבה בזכות מתנדבי העמותה והתורמים המעניקים לה את היכולת ואת הכוח להמשיך ולסייע לילדים. העזרה שלך משמעותית, והיא יכולה להקל על הטיפול הפיזי והרגשי שיקבלו הילדים משלב האבחון ועד להשלמת הטיפול. למידע נוסף ולתרומות ניתן לפנות לעמותת "רחשי לב".

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות גידולים בכבד בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים, סרטן המוח בילדים , סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן