כמחצית מהילדים המתמודדים עם גידולי מוח, מתמודדים עם גליומה, המוכרת גם בשם אסטרוציטומה. גליומה היא למעשה גידול סרטני שמקורו במוח או בחוט השדרה, והוא נוצר כאשר מתחולל שינוי משמעותי בתא יחיד המוביל לחלוקה מהירה של תאים. תאים אלה עשויים להתפשט לאזורים אחרים, ובפרט למוקדים סמוכים במוח.
חשוב לזכור שישנם סוגים שונים של סרטן מוח בילדים, וכן גליומות בדרגות שונות. חלקן ממאירות יותר ואחרות פחות, ומדי שנה מאובחנים עשרות ילדים כחולים במחלה – בדרגות החומרה השונות.
גידולי מוח בילדים - גליומה, דרגות המחלה
כאמור, ישנן גליומות בדרגות חומרה שונות, כאשר מקובל לחלק אותן לשתי דרגות מרכזיות:
דרגה נמוכה (1 או 2): גליומה בדרגה נמוכה איננה אגרסיבית, והגידול נחשב לשפיר. קצב הגידול שלו איטי יחסית אבל הוא מחייב טיפול הולם כדי להימנע משינויים אפשריים באופי הגידול, ומהפיכתו לממאיר (בדרגה גבוהה). במקרים אלה ניתן לטפל באמצעות הליך כירורגי.
דרגה גבוהה (3 או 4): גליומה בדרגה גבוהה יותר היא גליומה אגרסיבית יותר, והגידול מתפתח בקצב מהיר, תוך שהוא יוצר בצקת מוחית ומסב נזקים משמעותיים מאוד. גליומה בדרגה גבוהה נחשבת לשכיחה יותר.
גידולי מוח בילדים - גליומה, התסמינים המרכזיים והאבחון
ישנם תסמינים שונים שעשויים להתריע על קיומה של בעיה, ובפרט על גליומה. התסמינים המרכזיים כוללים:
- כאבי ראש
- בחילות והקאות
- שינוי התנהגותי
- חוסר שיווי משקל
- חולשה בגפיים או חוסר תחושה
- קשיים בדיבור
- התקפים אפילפטיים
עם הופעתם של סימנים אלה, יש לפנות לרופא לצורך אבחון מדויק של הגידול, תהליך שמתבצע בשילוב מספר שיטות מרכזיות, ובפרט בדיקות CT ו-MRI. בנוסף תבוצע בדיקה פתולוגית שתקבע את אופי הגידול ואת דרגת החומרה. בדיקה זו כוללת איסוף דגימה שתישלח למעבדה הפתולוגית. גם כאשר מתבצע ניתוח נשלח הגידול לבדיקה, ולאחר כשבוע ניתן לקבל תשובה ברורה באשר לסוג הגידול ולהמשך הטיפול הנדרש.
יש לציין שכאשר מקור הגליומה בגזע המוח, הליך איסוף הדגימה עשוי להיות מסוכן, ולכן במצבים אלה יתבצע האבחון רק על בסיס צילומים והדמיות.
טיפול בגליומה בילדים
המטרה העיקרית בטיפול בגליומה היא לעצור את קצב ההתרבות של התאים ולהרוג את התאים שממשיכים להתרבות. להשגת המטרה הזו ניתן להשתמש במספר אמצעים, כאשר שלוש השיטות המרכזיות הן ניתוח, כימותרפיה והקרנות.
תוכניות טיפול שונות מותאמות לכל ילד על פי מספר קריטריונים, בהם גילו ומיקום הגידול. כך ייתכן שילדים מסוימים יעברו ניתוח אך אחרים לא, בשל מיקומו הבעייתי של הגידול. ההחלטה איך ייראה הטיפול ומה המשמעויות של כל שלב בתהליך, היא החלטה המצויה באופן מוחלט בידי הילד ומשפחתו. במידה וקיים חשש מפני תופעות הלוואי, כדאי לזכור כי גם עם תופעות אלה ניתן להתמודד באמצעות תרופות שונות.
טיפול בגליומה בילדים השלב הראשון: ניתוח
בראשית הטיפול בגידול מוחי, יתבצע ניתוח שנועד להסיר את הגידול במלואו או בחלקו, ככל הניתן. בנוסף, הניתוח מאפשר לצוות הרפואי לזהות את סוג הגידול ואת מיקומו באופן מדויק מאוד. עם זאת, ישנם מצבים שבהם הניתוח איננו אפשרי, או שהוא מאפשר להגיע לחלק קטן בלבד מהגידול. מצבים אלה מתייחסים בפרט לגידולים הממוקמים באזורים מוח חיוניים.
טיפול בגליומה בילדים השלב השני: כימותרפיה
טיפולים כימותרפיים הם למעשה טיפולים הכוללים שילוב בין מספר תרופות שאמורות לפגוע בתאים הסרטניים ובחלוקה המהירה שלהם. כדי להבטיח ריפוי מלא, יש לחסל את כל התאים הקיימים בכל האזורים הרלוונטיים בגוף הילד. התרופות המעורבות בטיפול מספקות מענה לצורך הזה, משום שהן מגיעות לחלקים שונים בגוף, תוך שהן פועלות לחיסול התאים לא רק במקור – אלא גם בגרורות.
טיפול כימותרפי מתפרש על פני מספר מחזורים עם הפוגות בין כל מחזור, והוא מלווה גם בתופעות לוואי אליהן חשוב להיות מודעים מראש. תופעות הלוואי הנפוצות הן נשירת שיער, עייפות, כאבים, אובדן תיאבון ושטפי דם.
טיפול בגליומה בילדים השלב השלישי: הקרנות
תוכנית הטיפול המכוונת להשמדת תאי הסרטן כוללת גם שימוש בקרני רנטגן. קרניים אלה ממוקדות באזור הספציפי והן אמורות להאט את קצב הצמיחה של הגידול, ולהשמיד תאים סרטניים שלא ניתן היה להסיר בהליך הכירורגי.
טיפול באמצעות הקרנות יתבצע, לרוב, עם השלמת חלק מהטיפול הכימותרפי. גם לטיפול זה יש תופעות לוואי משמעותיות, בפרט בחילות והקאות, נשירת שיער ועייפות מוגברת.
חשוב לזכור כי תוכנית הטיפול לילדים מתחת לגיל 3 אינה כוללת טיפול בהקרנות, משום שהקרנות אלה עלולות להסב נזקים משמעותיים לרקמות המוח, אשר נמצאות עדיין בתהליך ההתפתחות בגיל הרך.
גידולי מוח בילדים - גליומה, שיטות טיפול נוספות
קיימות היום דרכים נוספות להתמודד עם סרטן המוח בילדים , לרבות תרופות ביולוגיות או טיפול באלקטרודות.
- תרופות ביולוגיות כוללות שימוש בנוגדן ביולוגי אשר פוגע למעשה בתפקוד הגידול, וביכולת שלו להמשיך לגדול. השימוש בתרופות ביולוגיות מספק תוצאות טובות בכ-20 אחוזים מכלל המקרים, ובמקרים אלה אף ניתן לזהות הארכה משמעותית בתוחלת החיים.
- שדה חשמלי הוא למעשה טיפול המשלב אלקטרודות המונחות על הקרקפת, באמצעותן מועברים שדות חשמליים אל התאים הסרטניים. הרעיון שעומד מאחורי שיטה הזו הוא שהשיטה מאפשרת לנו לקטוע את קצב החלוקה של תאי הסרטן בלי להשפיע כלל על תאים בריאים. שיטה זו נחשבת יעילה כאשר היא משולבת עם שיטות אחרות, ובפרט עם כימותרפיה.
גידולי מוח, גליומה בילדים – סיכויי ההחלמה
השאלה המטרידה את הילדים ואת ההורים היא ללא ספק שאלת סיכויי ההחלמה. אם כן, חשוב לזכור כי שיעורי ההצלחה של הטיפולים השונים תלויים בגורמים שונים, ובפרט בסוג הטיפול ובמבנה הגנטי שלו, וכן בדרגת החומרה. משתנים אלה משפיעים על החלטות הצוות הרפואי ועל תוכנית הטיפול המוצעת, וכן על הסיכויים של הילד להחלים באופן מלא.
לצד זאת חשוב לזכור כי בחלק מהמקרים, גידול מוחי עשוי לחזור גם בחלוף שנים ממועד ההחלמה. מסיבה זו נדרש הילד להמשיך ולהגיע לבדיקות ולמעקב, ובמקרים שבהם יתגלה גידול נוסף, ניתן להתמודד עמו באופן אופטימלי כדי להאריך את תוחלת החיים באמצעות שיטות הטיפול המתקדמות והחדשניות ביותר. בתהליך זה חשוב לקבל גם תמיכה רגשית ונפשית, שתאפשר לילד ולבני המשפחה להתמודד בצורה טובה יותר עם כל האתגרים הצפויים לאורך הדרך, הן ביחס לטיפולים ולתופעות הלוואי, הן ביחס לסוגיות כלכליות והן ביחס להשפעותיה של המחלה על הבריאות הנפשית של המשפחה כולה.
ההתמודדות הרגשית וההשלכות הפסיכולוגיות
אין ספק, גילוי סוגי סרטן שונים בילדים עשוי לעורר מתח וחרדה בקרב הילדים ובני המשפחה, הן משלב האבחון ועד להתמודד עם המחלה ועם הטיפולים השונים. עמותת רחשי לב מעניקה למשפחות מערכת תמיכה מקיפה וליווי מקצועי בכל שלבי התהליך. אמבולנס החלומות מאפשר לילדים להשתתף בפעילויות חברתיות ובימי כיף עם ההורים והמשפחה, ובין הפעילויות השונות שמציעה העמותה היא מפיקה גם ימי הולדת אישיים, מסיבות מיוחדות ומפגשים בין מתנדבים לילדים במחלקות הטיפול בבתי החולים.
הסיוע שלך יאפשר לעמותה ולמתנדביה להמשיך ולפעול למען הילדים ולקידום רווחתם הנפשית במסע המורכב והרגיש שמצפה להם. להתנדבות, לתרומה ולסיוע בכל דרך אחרת, ניתן לפנות לעמותת רחשי לב .
ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם
ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.