גליומה הינה הגידול הסרטני השכיח ביותר במערכת העצבים המרכזית אשר כוללת שני חלקים מרכזיים: המוח וחוט השדרה.
כיצד מתפתחת גליומה – שינוי בתכונותיו של תא יחיד, כאמור, מערכת העצבים מורכבת מהמוח ומחוט השדרה, וגליומה היא למעשה גידול סרטני שמקורו באחד משני חלקים אלה. התפתחות הגליומה מתחילה כאשר בדנ"א של תא בודד באחד מאזורים אלה מתרחשת מוטציה (שינוי גנטי). מוטציה זו מובילה לחלוקה מהירה מאוד ובלתי מבוקרת של תאים. כך נוצר גוש סרטני המורכב מהתאים החדשים, והוא עשוי להמשיך ולהתפשט לשאר חלקי המוח או לחוט השדרה.
גליומה הינה הגידול המוחי השכיח ביותר בילדים והיא נחלקת לגליומה בדרגה נמוכה או בדרגה גבוהה יותר. בפועל מדובר על עשרות ילדים המאובחנים מדי שנה כסובלים מהמחלה. לציין שאין היום כל מידע באשר לגורמים סביבתיים שמובילים להתפתחות המחלה. ידוע שגורמים גנטיים אחראים לחלק קטן בלבד מהגליומות.
גידול במוח, גליומה בדרגה גבוהה – תסמינים נפוצים
כאשר התאים החדשים יוצרים גוש סרטני, הם מפעילים לחץ ניכר על המוח או על חוט השדרה. לחץ זה מסביר תסמינים שונים שעשויים לאותת על קיומה של מחלה, ואלה התסמינים הנפוצים יותר:
- כאבי ראש בעיקר בבוקר או בלילה
- בחילות והקאות
- טשטוש ראיה או פזילה
- צליעה ופגיעה בהליכה היציבה
- חוסר קואורדינציה
- חולשה באחד מצדי הגוף
- עייפות וישנוניות
- פרכוסים
- צמיחה מהירה בהיקף הראש בקרב תינוקות
ילדים שונים יפתחו תסמינים שונים בהתאם למיקום הגידול, ורובם יפתחו חלק מהם בלבד.
גליומה – איך בכלל מזהים אותה?
הופעתם של התסמינים שהוזכרו כאן, גם אם בחלקם, היא סיבה טובה לגשת לבדיקה רפואית. כאשר התסמינים מעוררים חשד לקיומו של גידול מוחי יופנה הילד למספר בדיקות כולל בדיקת קרקעית העין (פונדוס) וסריקות CT ו-MRI. יחד עם זאת, היכולת לזהות האם מדובר בגליומה בדרגה גבוהה יותר או נמוכה יותר לרוב מחייבת לקיחת ביופסיה מהגידול. עם איסוף הדגימה היא תועבר לפתולוג שיקבע את סוג הגידול ואת אופיו. הממצאים מתקבלים בתוך כשבועיים.
חשוב לזכור שישנם מצבים בהם לא ניתן לאסוף דגימה מהסוג הזה בשל הסיכון הגבוה הנלווה לעצם ההליך. למשל, כאשר מזוהה סרטן בגזע המוח, הגישה לאזור זו מלווה בסיכון משמעותי מאוד, ולכן האבחון יישען באופן בלעדי על אופי התסמינים וסריקת ה-MRI.
גידול במוח, גליומה בדרגה גבוהה – ניתוח ראש להוצאת גידול
בדומה להתנהגות של סוגי סרטן אחרים, גם גליומה מאופיינת בחלוקה מהירה של תאים, ואחת הדרכים הבסיסיות להתמודד עמה כוללת ניתוח להפחתת הלחץ. במסגרת ההליך הכירורגי ניתן לעיתים להסיר את הגידול ברובו, אך במקרים רבים ניתן לבצע כריתה חלקית בלבד כדי להימנע מפגיעה באזורים רגישים ומהסבת נזק משמעותי לתפקודי מוח חיוניים.
כדי לספק מענה יעיל יותר ולסייע בעיכוב התפתחות התאים הסרטניים תוכנית הטיפול כוללת שיטות נוספות שהניתוח הוא רק הראשון בהם.
שיטות נוספות כוללות:
גידול במוח, גליומה בדרגה גבוהה – הקרנות
זהו הטיפול המקובל והחשוב ביותר בגליובלסטומה. הקרינה פוגעת ישירות בתאי הגליובלסטומה וכך ניתן לעצור או להאט את התפשטות הגידול. עם זאת, גם תאים בריאים ניזוקים במהלך הקרינה ובחלקם מתאוששים. בכל מקרה, כדי להימנע מפגיעה בהם, יש לתכנן באופן מדויק את הליך הטיפול (שלב הסימולציה לקרינה). יש לזכור שקיים סיכוי להופעתן של תופעות לוואי שונות, לרבות עייפות, בחילות או אדמומיות בקרקפת, וכן תתכן פגיעה ביכולות קוגניטיביות.
גידול במוח, גליומה בדרגה גבוהה – כימותרפיה
זהו טיפול תרופתי שיכול להרוג או לפחות לעכב את התפתחותם של תאים סרטניים. עם זאת, מאחר כימותרפיה עשויה לפגוע במגוון תאים שמתחלקים מהר גם כאן יתכנו תופעות לוואי שונות, חלקן משמעותיות, כמו נשירת שיער, פגיעה בתיאבון, עייפות, שטפי דם וזיהומים.
השאלה אילו מרכיבים ישולבו בהליך הטיפול, באיזה היקף ובאיזה אופן, היא שאלה שהתשובה עליה תלויה במשתנים אישיים רבים. גילו של הילד הוא גורם מכריע, ללא ספק, אבל גם מיקומו המדויק של הגידול והיקפו. בנוסף חשוב להבין האם מדובר בגליומה בדרגה גבוהה יותר או פחות כדי להציע תוכנית טיפול יעילה שתספק מענה אמיתי ותסייע בהתמודדות עם הגידול.
הצוות הרפואי יספק לילד ולמשפחתו את כל המידע הנדרש, כאשר ההחלטה הסופית כיצד לטפל במחלה היא החלטה שתתקבל על ידי החולה (באם גילו מאפשר) ובני המשפחה יחד עם הרופא המטפל. בהתאם להמלצות ולהחלטות שתתקבלנה ניתן יהיה להעריך גם את משך הזמן שיידרש להשלמת הטיפול כולו.
קביעת תוכנית הטיפול עבור גידול במוח, גליומה בדרגה גבוהה
כדי לטפל בגליומה מדרגה גבוהה, הצוות המטפל יפנה את המטופל לבדיקות מקדימות במטרה לקבוע את האופן שבו מתפקדות המערכות השונות, את ההשפעות האפשריות ואת הטיפול היעיל ביותר. בשלב זה תוצע למטופל ומשפחתו תוכנית טיפול שנוסתה והוכחה כיעילה במקומות שונים בארץ ובעולם, ותוכנית זו (הנקראת גם "פרוטוקול") היא שקובעת את הקווים המנחים לכל אורך הדרך. היא מגדירה את כללי המשחק ומספקת מידע ברור באשר לטיפולים השונים, לתרופות הנדרשות, למינונים ואף למועדים שבהם יבוצע כל שלב.
הטיפול בגליומה – והישנות המחלה
יש היום שיטות טיפול שונות המסייעות בהתמודדות עם גליומה בדרגה גבוהה, והן מאפשרות עיכוב בהתפתחות הגליומה מדרגה גבוהה.
עם זאת, ישנם גם מקרים שבהם קיימת הישנות של המחלה, והחשש מפני הישנות מחייב מעקב תדיר אחר בריאותו של הילד לאחר השלמת הטיפול. במידה ואכן מתגלה חזרה של המחלה, ניתן לחזור על הפעולות שהוכחו כיעילות במהלך הטיפול, לרבות ניתוח, הקרנות או כימותרפיה.
התמודדות עם ההשלכות הרגשיות
מדי שנה מאובחנים עשרות ילדים שחולים במחלת הסרטן, ובפרט מאובחנים גידולי מוח שונים, בהם גליומה בדרגה גבוהה. על אף שישנן דרכים יעילות להתמודד מול המחלה ולבלום אותה, אין ספק שמדובר בבשורה לא פשוטה המערימה קשיים רבים על הילד ועל המשפחה בכל תחומי החיים.
משפחת "רחשי לב" ממקדת את מלוא תשומת הלב בילדים, בהורים ובמשפחה כולה, במטרה לספק מעטפת תומכת שתאפשר להם להיאבק באופן אופטימלי במחלה. מעטפת זו כוללת סיוע כלכלי, רפואי ורגשי, מהגשת עזרה במימון תרופות וטיפולים יקרים – ועד להפקת אירועים חברתיים ופעילויות חווייתיות שיספקו לילד ולמשפחתו הפוגה מסוימת ותמיכה רגשית בתהליך המורכב.
פעילויות אלה אפשריות בזכות התמיכה הרבה של המתנדבים והתורמים, וכל תרומה יכולה לסייע באופן משמעותי לילדים במאבקם על החיים. התרומה שלכם חשובה לנו, ואתם מוזמנים לפנות אלינו כבר עכשיו ולעזור לנו להמשיך ולספק לילדים מענה לצרכיהם הייחודיים בתקופה רגישה זו.
ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם
ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.