יואינג סרקומה – Ewing’s sarcoma

סרטן העצמות בילדים מסוג יואינג סרקומה הוא למעשה השני בשכיחותו בקרב ילדים צעירים ונערים מתבגרים, לאחר אוסטאוסרקומה. מחלה זו מופיעה בדרך כלל בעצם או ברקמות הרכות באזורי הרגליים והאגן, אך גם בזרועות ובית החזה. ברוב מהמקרים ניתן לזהות גרורות בשלב מוקדם יחסית. שמו של הגידול, למי שתוהה, קשור בשמו של ג'יימס יואינג, שסיווג אותה לראשונה לפני כמאה שנים.

יואינג סרקומה - גורמי הסיכון המרכזיים

עד היום לא ידועים גורמים ישירים שאחראיים למחלה. עם זאת, ישנם בכל זאת שני גורמי סיכון מרכזיים:
גילו של הילד: המחלה עשויה להתעורר בכל גיל אבל היא נפוצה יותר בקרב ילדים ובני נוער
היסטוריה משפחתית: כאשר קיים רקע קודם, גובר הסיכוי כי המחלה תופיע גם בקרב הילדים

סרטן העצמות מסוג יואינג סרקומה – תסמינים עיקריים

ישנם מספר תסמינים שעשויים להתריע על קיומה של המחלה, וכאשר תסמינים אלה מופיעים (גם אם בחלקם) אצל הילד, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ מקצועי אצל רופא:

  • כאבים, נפיחות ורגישות באזור הנגוע
  • כאבים בעצמות
  • עייפות מוגברת ובלתי מוסברת
  • חום גוף גבוה ללא כל סיבה מתקבלת על הדעת
  • ירידה במשקל באופן בלתי מכוון
יואינג סרקומה - Ewing’s sarcoma, עמותת רחשי לב למען ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

אבחון יואינג סרקומה

הצעד הראשון בדרך לאבחון המחלה כולל ביקור אצל רופא המשפחה. הרופא הוא זה שיבצע בדיקה ראשונית ויספק הפניות לגורמים מקצועיים אחרים, לרבות כירורג מומחה, וכן הפניות לבדיקות שונות. עם ההגעה למומחה בבית החולים תבוצע בדיקה יסודית הכוללת בחינה של הרקע הרפואי ובדיקה גופנית, וכן תיאסף דגימה דם במטרה לבחון את המצב הבריאותי של הילד. אם יתעורר חשד מכל סוג שהוא, הרופא המטפל ימליץ על בדיקות נוספות המסייעות באיתור גידולים.
רנטגן: צילומי רנטגן מספקים מידע באשר למצבו של הגידול (האם התפשט לאזורים אחרים) והם מראים את האזור שנפגע על ידי הגידול.
MRI: על ידי שימוש בשדה מגנטי, בדיקה זו (הנקראת הדמיית תהודה מגנטית) מייצרת תמונות חתך רוחביות שמספקות תמונה מפורטת ומלאה. הליך הבדיקה כולל שימוש במכשיר MRI שאיננו מסב כאב או מעורר תסמינים, אם כי נדרשת שכיבה ללא תנועה על גבי המיטה, מה שעשוי להוביל לאי נוחות מסוימת.
ביופסיה: באמצעות מחט ניתן לאסוף דגימה מהגידול, לצורך בחינה מיקרוסוקופית שתסייע להבין את אופיו של הגידול – שפיר או סרטני. כמובן שאם יתגלה כי הגידול סרטני יידרשו בדיקות נוספות, כאשר ביופסיה מתבצעת תחת הרדמה מקומית (או מלאה במקרים מסוימים). במקרים אחרים ייתכן שייעשה שימוש בביופסיה פתוחה, שיטה שאיננה נפוצה וכוללת הסרת של דגימה מהעצם ואף גידול קטן לצורך בחינה יסודית.

 

בדיקות נוספות לאבחון יואינג סרקומה

בנוסף לבדיקות שהוזכרו כאן, ישנן בדיקות נוספות אליהן יפנה הרופא במידה וממצאי הבדיקות המקדימות יעידו על קיומו של סרטן העצמות. המטרה בשלב הזה היא להבין האם הגידול התפשט לאזורים אחרים, האם נפגעים אברים אחרים ואילו טיפולים יכולים להתאים למצבו הנוכחי של הילד. בדיקות אלה כוללות:
צילומי חזה: לאיתור גרורות באזור הריאות, אשר נחשב למוקד מרכזי אליו מתפשטת המחלה בדרך כלל.
סריקת CT: בדיקה הכוללת שימוש מסוים בקרינה וחומר ניגוד שיאפשר לבודק להתמקד בנקודות מסוימים בגוף באופן ברור.
מיפוי עצמות: בדיקה חשובה המסייעת באיתור מוקדים פעילים של המחלה באמצעות חומר רדיואקטיבי בכמות קטנה מאוד, המוזרק בד"כ לווריד כדי לסייע במיפוי המחלה.
דגימת מח עצם: בדיקה זו משמשת בעיקר כאשר מתעורר החשד כי מדובר בסרטן מסוג יואינג סרקומה, שעשוי להתפשט גם למח העצם. לצורך אישוש (או הפרכת) ההשערה נאספת דגימה של מח עצם מהירך לצורך בחינה מיקרוסקופית. אצל ילדים ייתכן שיעלה הצורך בהרדמה כללית לאיסוף הדגימה, אם כי לרוב הרדמה מקומית תספיק בהחלט.
בדיקת PET-CT: השילוב בין בדיקת CT לבין מיפוי יתבצע במקרים ספציפיים בלבד, ובפרט כאשר מתעורר חשש שקיימות גרורות של הגידול, אותן צריך לכרות. גם כאן נעשה שימוש בכמות קטנה של חומר רדיואקטיבי.
בדיקת תפקודי לב, כליות וכבד: בדיקה הנדרשת לפני תחילתו של טיפול כימי כדי לוודא את תפקודם של איברים מרכזיים אלה.

סרטן העצמות – איך מטפלים בו?

הטיפול במחלות הסרטן השונות מחייב לרוב שילוב בין מספר טכניקות, ובפרט נדרש שילוב בין הליך כירורגי, טיפול כימותרפי והקרנות. הניתוח, הנדרש בשלב הראשון, הוא חלק מהותי בתהליך אם כי בהחלט ייתכנו מצבים שבהם הליך זה לא יתאפשר בשל הסיכון הנלווה אליו. במקרים מהסוג הזה הקרנות הן חלופה חשובה והכרחית, והיא נחשבת לאפקטיבית במיוחד להתמודדות עם גידולים מסוגל יואינג סרקומה.
בחירת אופי הטיפול, השיטות השונות ולוחות הזמנים – כל אלה ייקבעו על ידי הצוות הרפואי ובאישור הילד והוריו בלבד. התוכנית שתוצע תתבסס על ממצאי כל הבדיקות המקדימות וחשוב להבין את משמעויות הטיפול לפני שתתקבל החלטה סופית. למשל, לטיפולים מסוימים יש תופעות לוואי המעוררות לא מעט מתח וחשש בקרב החולים, אם כי בחלקם ניתן לשלוט במידה מסוימת על ידי שימוש בתרופות. לפני קבלת הטיפול יינתן הסבר מפורט מאוד ורק לאחר מכן יתבקש החולה (או ההורים במקרה שלפנינו) לחתום על הצהרה לפיה ניתנת להסכמה לקבלת טיפול רפואי. זה הזמן לשאול כל שאלה ולשתף את הצוות הרפואי בכל דילמה שהיא.

טיפול כימותרפי בגידול מסוג יואינג סרקומה

גם כאן יש משמעות רבה לטיפול הכימותרפי שבו משתמש הצוות הרפואית בתרופות כימיות שונות כדי להשמיד את התאים הסרטניים. בחלק מהמקרים הטיפול יינתן לפני הניתוח או לפני ההקרנות, ובמקרים אחרים לוח הזמנים יהיה שונה, כאמור – בתלות בהמלצות של הצוות הרפואי. ההחלטה באילו תרופות להשתמש ואילו שילובים יתאימו היא החלטה שתתקבל על ידי הרופא המטפל (האונקולוג), ובהתאם למאפיינים הייחודיים של כל מטופל, כלומר לפי סוג הגידול, המיקום שלו והקצב שבו מתפשט לאזורים אחרים.
תופעות הלוואי הנפוצות בעקבות הטיפול כוללות נשירת שיער, בחילות והקאות, עייפות מוגברת, כאבים בפה, כאבי שרירים וקוצר נשימה.

הקרנות (רדיותרפיה) בגידול מסוג יואינג סרקומה

כאמור, טיפולים באמצעות קרינה נחשבים לאפקטיביים בהתמודדות עם יואינג סרקומה, בין אם ניתן לבצע ניתוח ובין אם לא. במסגרת הטיפול יעשה שימוש בקרני רנטגן הממוקדות במקומות ספציפיים מאוד בגוף. לפני תחילת הטיפול ימוקם הילד על גבי המיטה בהתאם לתוכנית העבודה שהוגדרה, שם יתבקש להישאר למשך מספר דקות, ללא כאב. כדאי להזכיר שגם לשיטת טיפול זו תופעות לוואי שונות, לרבות רגישות בעור, עייפות מוגברת, בחילות והקאות או נשירת שיער.

 

סרטן העצמות בילדים – היום שאחרי

במקרים רבים ניתן להגיע לריפוי מלא, אך נדרש מעקב קבוע במשך מספר שנים גם לאחר השלמת תוכנית הטיפול. זאת משום שייתכנו מצבים בהם תזוהה נסיגה של המחלה, ויש לזהות מצבים אלה בשלב מוקדם ככל האפשר. כך ניתן יהיה לבנות תוכנית טיפול חדשה להשמדת תאים סרטניים שעשויים להתגלות גם לאחר שהושג ניצחון על המחלה. 

ליווי רגשי לאורך ההתמודדות עם יואינג סרקומה
באתר תמצאו גם מידע אודות סוגי סרטן בילדים, גידולים נדירים בילדים, גידולים בכבד בילדים, לוקמיה בילדים – Leukemia, סרטן לימפומה בילדים , סרטן רקמות רכות בילדים, סרטן העצמות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.
X
דילוג לתוכן