לוקמיה בילדים – Leukemia

אחת ממחלות סרטן בילדים הנפוצות ביותר היא לוקמיה, המהווה כשליש מכלל מקרי הסרטן בילדים. זוהי מחלה שמתפתחת בתאי הדם הצעירים במח העצם, הרקמה שבתוכה נוצרים כדוריות הדם האדומות והלבנות וכן טסיות הדם. כאשר קצב ההתרבות של תאי הדם הלבנים הצעירים מהיר, תהליך הייצור של תאי הדם נפגע, וכך נוצרת המחלה המלווה גם ברגישות גבוהה לזיהומים ותסמינים משמעותיים נוספים. עם זאת, אבחון מוקדם של המחלה תוכנית טיפול מותאמת למצבו של הילד – אלה הם הכלים המסייעים בתהליך הריפוי ומשפרים את סיכויי ההישרדות ואת איכות החיים של החולים.

שני סוגי לוקמיה בילדים

קיימים שני סוגים מרכזיים של לוקמיה: לוקמיה לימפוציטית חדה (ALL), וכן לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML). כאשר לוקמיה מופיעה אצל ילדים, לרוב מדובר בלוקמיה לימפתית חדה בכ-70% מהמקרים, ב-20% מהמקרים מדובר בלוקמיה – AML. האבחנה המדויקת היא חיונית כדי להעניק טיפול מדוייק יותר, והצוות הרפואי ידאג להפנות את הילד לביצוע בדיקות שונות שיאפשרו לזהות את סוג המחלה ואת חומרתה לפני שניתן יהיה לקבוע תוכנית טיפול אופטימלית המותאמת עבורו באופן מדויק.
מדי שנה מאובחנים בישראל כ-400 ילדים חולי סרטן, והם מהווים שיעור נמוך של כאחוז אחד מכלל חולי סרטן, בדומה לנתונים בעולם. עם זאת, ברבע מהמקרים מדובר במחלת הלוקמיה, ולרוב מדובר בלוקמיה חריפה לימפתית. בחמישה אחוזים מהמקרים עשויים להתגלות סוגים נדירים יותר של לוקמיה.

לוקמיה בדם אצל ילדים – איך מטפלים?

תוכנית הטיפול תלויה בגורמים שונים, כולל רמת הדיוק של הלוקמיה, אבל באופן כללי מבוסס הטיפול על כימותרפיה המתפרשת על פני מספר שלבים ומספר מחזורים. המטרה הראשונה היא להשיג הפוגה בקצב ההתרבות של המחלה, לצורך כך נעשה שימוש בטיפול אינטנסיבי מאוד. בתום השלב הראשון, שנמשך כארבעה שבועות, יש לאסוף דגימת מח עצם נוספת כדי לוודא שאכן הושגה הפוגה.
המטרה המרכזית בשלב השני היא להשמיד את התאים ששרדו את השלב הראשון, וכן את התאים שלא התגלו קודם לכן. לאחר מכן יקבע טיפול אחזקתי המתפרש על פני שנה ורבע לערך, ובזמן זה ימשיך הילד ליטול כדורים באופן קבוע. בחלק מהמקרים וכחלק מהטיפול תבוצע השתלת מח העצם, לרוב מתורם שהוא מקרב משפחה, במידה ואכן נמצא תורם מתאים. בהיעדר תורם מקרב המשפחה ניתן לפנות גם למאגרי תורמים בארץ ובעולם.

טיפול בלוקמיה אצל ילדים – שיעורי ההצלחה

על פי הסטטיסטיקה, רוב הילדים המתמודדים עם לוקמיה מגיעים להחלמה מלאה, ושיעורי ההחלמה עומדים כל כ-90 אחוזים – נתון מרשים לכל הדעות. עם זאת, חשוב לזכור שבחלק מהמקרים עשויה המחלה לחזור, שיעורי ההישנות עומדים על כ-20 אחוזים.

השלכות מחלת הלוקמיה אצל ילדים על הילדים ועל המשפחה

עבור הילדים ובני המשפחות שלהם, אין ספק שאבחון המחלה הוא רק הצעד הראשון. עם קבלת הבשורה צפים רגשות רבים של מתח, חשש ודאגה. הרצון להעניק לילד את מלוא הסיוע והטיפול מתערבב עם החשש מהעתיד ועם הצורך לבחור את תוכנית הטיפול המתאימה ולהתמודד גם עם העלויות הנלוות לכך. עמותת "רחשי לב" מספקת את המענה לכל אחד מהמצבים הללו, עם ליווי אישי בתהליך, תמיכה רגשית, פעילויות מיוחדות ואף סיוע במימון הליכים מורכבים ותרופות יקרות. זאת בזכות התמיכה הרבה של התורמים, שמעניקים לצוות המקצועי ולמתנדבים את המשאבים הדרושים כדי להמשיך ולחזק את הילדים באתגר הגדול ביותר בחייהם.
חשוב להוסיף ולהזכיר שיש משמעות רבה גם להיקף המחלה ולשאלה האם הגידול ממוקד באזור אחד או האם חלקים אחרים נפגעו אף הם. בהתאם לפרט מידע זה יציע הרופא תוכנית טיפול אופטימלית, ואם אין אפשרות לבצע ניתוח יוצע טיפול כימותרפי. במצב כזה, כימותרפיה אמורה לסייע בצמצום היקפו של הגידול וכן בהסרתו באופן יעיל יותר. ישנם גם מקרים (אם כי נדירים יותר) בהם השתלת כבד היא האפשרות היחידה.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות סוגי סרטן בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים , סרטן המוח בילדים , סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן