מדי שנה מתגלים בישראל עשרות אלפי חולים עם סוגי סרטן שונים ובשלבים שונים של המחלה, בהם גם לימפומה הודג'קין. סיכויי ההישרדות של החולים בה נחשבים לגבוהים למדי, אבל ההתמודדות עם סרטן הלימפה בוודאי איננה פשוטה, הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית.
לפני הכל: מה זה לימפומה?
באופן כללי, לימפומה היא סרטן המשפיע על המערכת החיסונית של הגוף, כאשר קצב הריבוי של התאים הסרטניים במערכת הלימפה מהיר מאוד, ותאים אלה תוקפים למעשה את המערכת.
חשוב להבחין בין לימפומה הודג'קין ללימפומה שאיננה הודג'קין, כאשר ההבדל המרכזי בין השתיים קשור בתאים חריגים שאינם מופיעים בלימפומות אחרות, וזהו הבדל מהותי המשפיע גם על הטיפול במחלה. עם זאת, לפני שנבין איך מתמודדים עמה כדאי לזהות את התסמינים המרכזיים ולהבין כיצד ניתן לאבחן את המחלה – ולטפל בה.
לימפומה הודג'קין - תסמינים מעוררי חשד
ישנם מספר סימפטומים המרכזיים שעשויים לאותת על לימפומה הודג'קין, כאשר נפיחות בבית השחי או בצוואר היא סימן ראשון ומשמעותי על אף שאיננה מלווה בכאב. בנוסף לנפיחות ניתן לזהות תסמינים נוספים, לרבות הזעת יתר, חום בלתי מוסבר או ירידה במשקל.
לצד תסמינים אלה, הנחשבים לשכיחים ביותר, ישנם תסמינים נוספים כמו עייפות ומחסור באנרגיה, שיעול טורדני, קוצר נשימה או פריחה בגוף. במקרים נדירים עשוי החולה לסבול מדימום בקצב מוגבר או מסיכוי גבוה יותר לזיהום.
אבחון הודג'קין לימפומה
כדי לזהות את המחלה במדויק נדרשת בדיקת ביופסיה, במסגרתה מוסרת מהאזור פיסת רקמה. דגימה זו תיאסף בהליך כירורגי פשוט וקצר, והיא תועבר לבדיקת פתולוג שיקבע האם אכן מדובר בלימפומה ומאיזה סוג. במקרים שבהם מאובחנת לימפומה הודג'ין, תידרשנה מספר בדיקות נוספות כדי לאפשר לצוות הרפואי לקבל את כל המידע הדרוש, לרבות שלב המחלה והיקפה.
בדיקות דם: מאפשרות לרופא לזהות לא רק את מצב בריאותו הכללית של המטופל, אלא גם את רמות תאי הדם (האדומים והלבנים) ואת תפקודי הכבד והכליות. בדיקות אלה מתבצעות במסגרת האבחון אבל הן צפויות להתבצע באופן קבוע גם בהמשך, לאחר שתיקבע תוכנית טיפול מתאימה.
סריקות CT: בדיקה זו איננה ארוכה (עד חצי שעה לכל היותר) ובוודאי שאיננה כואבת, אבל היא חשובה כדי לזהות את מיקומה המדויק של המחלה. לצורך האבחון ייעשה שימוש בחומר ניגוד מיוחד, שלמעשה צובע אזורים מסוימים בגוף ומסייע בקבלת תמונה מלאה. עם זאת, אלרגיות שונות (למשל ליוד) עלולות למנוע את קיומה של הבדיקה, וחשוב לדווח על קיומן לרופא טרם הבדיקה.
סריקת PET/CT משולבת: גם בדיקה זו מסייעת באיתור האזור הנגוע ובקבלת מידע רב על מצבו של המטופל. לצורך הבדיקה יוזרק אל הווריד סוכר רדיואקטיבי בכמות קטנה מאוד, כדי לצבוע את הבלוטות הנגועות.
בדיקת MRI: באופן כללי השימוש בבדיקת MRI איננו נפוץ בקרב חולי לימפומה, אבל רופאים מסוימים עשויים להשתמש בה כדי לאשש ממצאים שהתגלו בבדיקות אחרות.
לימפומה הודג'קין - ארבעת שלבי המחלה
כאמור, מטרתן של הבדיקות השונות היא לקבוע את היקף המחלה ואת המידה שבה התפשטה בגוף. שאלות אלה קריטיות כדי לאפשר לרופא לקבוע תוכנית טיפול מתאימה, וניתן להצביע על ארבעה שלבים מרכזיים בלימפומה הודג'קין. אבחון המחלה בשני השלבים הראשונים נחשב לאבחון מוקדם יחסית, בעוד אבחון בשלבים 3 או 4 נחשב לאבחון "בשלב מתקדם".
- בשלב 1 מעורבת קבוצה אחת של בלוטות הלימפה (לדוגמה בצד אחד של הצוואר).
- בשלב 2 מעורבות שתי קבוצות של בלוטות הלימפה, או יותר – באזור אחד של הסרעפת או של בית החזה.
- בשלב 3 מעורבות בלוטות לימפה משני צידי הסרעפת (למעלה ולמטה) וכן משני צידי בית החזה.
- בשלב 4 מעורבים גם איברים אחרים בגוף, לרבות הכבד, הריאות ומח העצם.
סרטן בלוטות הלימפה: אפשרויות הטיפול
הבשורה המעודדת היא כי ברוב המקרים, טיפול בלימפומה הודג'קין הוא טיפול אפקטיבי שמוביל לריפוי, והוא נקבע בהתאם למידע שהתקבל במסגרת הבדיקות המקדימות. על פי שלב המחלה ותוצאות בדיקות הדם, הרופא ימליץ על שיטות הטיפול הקיימות ויסביר באופן מפורט וברור את היתרונות של כל שיטה, ואת המשמעויות שלה.
חשוב לזכור כי ההחלטה על הטיפול נמצאת אך ורק בידו של המטופל, ובכפוף להסכמתו בכתב. עם זאת, לפני הענקת הסמכות לטיפול כדי להבין במדויק את המצב הקיים, את היתרונות והחסרונות של כל טיפול, את הסיכונים הנלווים וגם את החלופות הקיימות. ישנם מטופלים שעשויים לבחור להימנע מכל הליך באשר הוא, אבל כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי ולהבין את משמעות ההחלטה הזו.
כאשר החשש המרכזי הוא מפני תופעות הלוואי הנלוות לטיפול כזה או אחר, בהחלט ייתכן שניתן יהיה להקל על המצב באמצעים שונים, ובפרט באמצעות תרופות או טיפולים אחרים. כך או כך, השיטות השונות תורמות באופן ברור לסיכויי ההלחמה, ושיעורי ההחלמה בעקבות שיטות אלה גבוהים.
לימפומה הודג'קין – כימותרפיה
אחת משיטות הטיפול היעילות והנפוצות ביותר להתמודדות עם לימפומה הודג'קין, היא כימותרפיה. במסגרת הטיפול מעורבות למעשה תרופות כימיות שנועדו לשבש את צמיחת תאי הלימפומה, ולהשמיד אותן.
חשוב לזכור כי בשל תופעות הלוואי, מחולק הטיפול הכימי למספר מחזורים. בכל מחזור ניתנות התרופות באמצעות כמוסות או בהזרקה ישירה אל הווריד, וההפסקה בין המחזורים נמשכת בדרך כלל מספר שבועות. זהו הזמן הדרוש לגוף כדי להתאושש ולהחלים לפני תחילתו של מחזור נוסף, והטיפול כולו יימשך שבועות או חודשים, בהתאם לצורך.
תופעות הלוואי הנפוצות כוללות הקאות ובחילות, יובש וכאבים בחלל הפה, עייפות ניכרת ומחסור באנרגיה, דימומים ושטפי דם, אנמיה וכן ירידה בספירות הדם באופן זמני. סימפטומים אלה בוודאי אינם נעימים אבל ניתן להיעזר בתרופות ובדרכים אחרות כדי לאזן את תופעות הלוואי ולהפחית את השפעותיהן.
אנשים רבים מתמודדים גם עם נשירת שיער חלקית או מלאה, אם כי הוא צפוי לצמוח בחזרה בתוך כחצי שנה ממועד השלמת הטיפול הכימותרפי. בנוסף קיים חשש מפני שינויים בתפקודי הלב והריאה, והטיפול עלול להשפיע גם על החשק המיני.
לימפומה הודג'קין - טיפול בקרינה
דרך נוספת להתמודד עם לימפומה הודג'קין היא באמצעות הליך טיפולי המשלב קרני רנטגן בעוצמה נמוכה. לקרניים אלה מטרה פשוטה: הן משמידות את התאים הסרטניים ומתמקדות באופן ספציפי באזור שבו נדרש הטיפול.
ברוב המקרים הטיפול בקרינה יגיע לאחר השלמת מספר מחזורי כימותרפיה, והוא משתלב בתוכנית הטיפול בשלב מוקדם יחסית. עם זאת, ניתן לשלב את הטיפול גם בשלב מתקדם יותר, והוא ניתן ביחידת הקרינה בבית החולים.
באופן טבעי, גם לשיטת הטיפול הזו יש תופעות לוואי שחשוב להכיר, חלקן מוכרות גם מהטיפול הכימותרפי. בחילות, הקאות, עייפות ונשירת שיער הן דוגמאות טובות לתופעות לוואי מהסוג הזה.
לימפומה הודג'קין - טיפולים ביולוגיים
לצד טיפול כימותרפי ללימפומה ישנם גם מספר טיפולים ביולוגיים, שמטרתם לסייע בהשמדת תאי הלימפומה, בהאטת הצמיחה שלהם וכן בטיפול במערכת החיסונית.
הטיפולים הביולוגיים השונים כוללים שימוש בנוגדנים המיוצרים על ידי המערכת החיסונית, או בתרופות המעכבות חלבונים בתאי B, ולמעשה חוסמות את פעילותם כדי למנוע את קצב הגדילה המהירה של התאים הסרטניים.
טיפול נוסף הוא CAR-T, שבו נעשה שימוש בטכנולוגיה של הנדסה גנטית. במסגרת הטיפול נאספים תאי T, ובאמצעות טכנולוגיה מעבדתית תאים אלה פועלים נגד הלימפומה. זהו הליך מורכב למדי, המחייב אשפוז של המטופל למספר שבועות, וגם הוא מלווה בתופעות לוואי אפשריות. בין השאר ניתן לזהות תסמינים כמו חום גבוה, לחץ דם נמוך, קוצר נשימה, זיהומים ואף פגיעה בתפקוד מערכת העצבים המרכזית.
לימפומה הודג'קין - הישנות המחלה
שיטות הטיפול השונות מובילות בדרך כלל לריפוי, ושיעורי ההצלחה נחשבים לגבוהים מאוד. אלא שגם שיעורי הצלחה אלה אינם מבטיחים החלמה מלאה, שכן במקרים מסוימים המחלה עשויה לחזור, בפרט בקרב חולים שאובחנו בשלב מתקדם, בפרט בקרב גברים מעל גיל 45 שאובחנו בשלב 4.
כדי להישאר תמיד עם היד על הדופק, גם לאחר השלמת הטיפול יש להקפיד על בדיקות מעקב באופן קבוע. סביר להניח שתדירות הביקורים תרד עם הזמן משלושה חודשים, אבל המעקב השגרתי הכרחי, בין אם מופיעים תסמינים חדשים ובין אם לא.
סרטן הלימפה וההתמודדות הרגשית
באופן טבעי, ההתמודדות עם לימפומה הודג'קין היא רחבת היקף, והחולים במחלה חווים אתגרים רגשיים משמעותיים. כאשר המטופלים הם ילדים צעירים, אל האתגרים היומיומיים שלהם מצטרפים גם הקשיים שחווים ההורים ובני המשפחה, לרבות קשיים נפשיים, רגשיים ואף כלכליים.
עם זאת, ישנן דרכים רבות בהן ניתן לסייע לחולים ולבני המשפחה, ועמותת רחשי לב מעניקה תמיכה רבה ככל האפשר, בין אם באמצעות תכנון ימי כיף ופעילויות במחלקות, בין אם באמצעות מערך תמיכה ובין אם באמצעות מימון תרופות או סיוע רפואי למחלקות.
העזרה שלך חשובה, והיא יכולה לחולל שינוי של ממש בקרב הילדים והמשפחות. להתנדבות, לתרומה או לכל סיוע אחר ניתן לפנות לעמותת רחשי לב.