נפרובלסטומה – Wilms' tumor

מחלה זו תוארה לראשונה על ידי ד"ר מקס ווילמס, ומשום כך היא נקראת על שמו – Wilms’ Tumor. היא נפוצה יותר בקרב ילדים צעירים מאוד, מתחת לגיל 5, והיא מתפתחת דרך תאים נפרובלסטים שאמורים לסייע להתפתחותן של הכליות עוד בזמן שהילד מתפתח ברחם אימו. במצב תקין התאים צפויים להיעלם מעצמם לאחר הלידה, אבל במקרים נדירים הם נותרים במקומם, ואלה המצבים המוכרים בשם נפרולבסטומה, או הגידול על שם ווילמס. למעשה, נפרובלסטומה היא דוגמה לאחד מכמה גידולים נדירים בילדים, והיא מהווה כ-4% מכלל המחלות הממאירות המתגלות בקרב ילדים.

גורמים מרכזיים למחלת נפרובלסטומה

על אף שלרוב אין כל סיבה ישירה להופעתה של המחלה, ישנם מצבים שבהם ניתן לזהות כי ילדים עם הגידול מאופיינים במצבים מולדים ספציפיים. בפרט, ילדים אלה עשויים להתאפיין בהיעדר קשתית בעין, במצב שבו קיים חוסר סימטריה בין שני צדי הגוף או במלפורמציות באיברי המין.

נפרובלסטומה – תסמינים שחשוב להכיר

כאמור, ברוב המקרים תופיע המחלה אצל ילדים מתחת לגיל חמש, ואף בקרב תינוקות צעירים מאוד. במקרים אלה ניתן לזהות מספר תסמינים מעוררי דאגה, ועם הופעתם – אף אם באופן חלקי – מומלץ לפנות באופן מידי לאבחון יסודי ומעמיק, ולהתייעצות עם רופא מומחה. הנה כמה מהתסמינים המרכזיים שחשוב להכיר:

  • נפיחות בבטן, עם או בלי כאבים מיוחדים
  • דם המופיע בעת מתן שתן
  • עלייה בלחץ הדם
  • חום גוף גבוה מהרגיל
  • כאבי בטן
  • ירידה לא מכוונת במשקל
  • ירידה בתיאבון
  • בחילות והקאות
נפרובלסטומה - Wilms' tumor, עמותת רחשי לב למען ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

אבחון נפרובלסטומה

כדי לאבחן את המחלה ולזהות את השלב שבו היא נמצאת, הרופא המטפל ימליץ על מספר בדיקות:

  • בדיקות דם ושתן
  • צילומי חזה
  • אולטרסאונד – שיטה המסייעת בהדמיית חלקים מאברי הבטן, בפרט הכאב, הכליות או הטחול, והיא אינה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת.
  • MRI בטן – שיטה המאפשרת הדמיה באמצעות שדות מגנטים, ללא קרינה, במטרה לזהות את המבנה הפנימי של האיברים וכן כדי לאפשר זיהוי גידולים שפירים וממאירים. היא מתאימה בפרט כאשר נדרש אבחון של נגעים בכליות, בלבלב, בטחול או בכבד.
  • CT בטן – בדיקת הדמיה באמצעות צילומי רנטגן מרובים ליצירת תמונה מפורטת של הבטן ממספר זוויות. ההדמיה מספקת מידע מפורט מאוד ומשמשמת לאיתור זיהומים, מצבים דלקתיים וגידולים סרטניים.
  • CT חזה – לבדיקת מידה הפיזור של מחלה.

נפרובלסטומה – שלבי המחלה

נפרובלסטומה מסווגת לחמישה שלבים עיקריים. חשוב להכיר שלבים אלה משום שהם משפיעים במידה רבה על תוכנית הטיפול שתיקבע. זאת בדומה לאופן שבו מקובל לסווג גם גידולים אחרים, וסיווג זה יבוצע בהתאם לממצאי בדיקות שיתקבלו, לרבות סריקות ה-CT, צילומי החזה והבדיקות האחרות.

  • בשלב הראשון – נמצא הסרטן בכליה אחת, ולרוב ניתן להסירו באופן מלא באמצעות ניתוח בלבד.
  • בשלב השני – התפשט הסרטן לרקמות ואיברים סמוכים, אם כי עדיין קיימת אפשרות להסירו בניתוח.
  • בשלב השלישי – התפשט הסרטן לאזורים אחרים, לרבות בלוטות הלימפה ומבנים אחרים בבטן, וכאן ניתוח יתקשה לספק מענה אופטימלי.
  • בשלב הרביעי – התפשט הסרטן לאזורים מרוחקים יותר, לרבות הריאות, הכבד, המוח או העצמות.
  • בשלב החמישי – והאחרון, הסרטן נמצא בשתי הכליות והטיפול בו בשלב זה מורכב הרבה יותר.

נפרובלסטומה – בניית תוכנית טיפול אופטימלית

לאחר השלמת הבדיקות, ועם קבלת הממצאים, יוכל הרופא לקבוע את מצבו של הילד, את שלב המחלה ואת הדרך הטובה ביותר לטפל בה. לרוב ייקבע ניתוח כטיפול ראשוני, ומטרתו להוציא את הגידול ואף את הכליה הפגועה. לאישוש האבחנה תיאסף דגימה מהגידול, שתישלח לבדיקה פתולוגית. בשלב הבא ייקבעו הליכים נוספים, לרבות טיפול כימותרפי וטיפול בקרינה. גם צעדים אלה תלויים באבחון, בזיהוי היקף המחלה וחומרתם, והמאפיינים הייחודיים שלה.

נפרובלסטומה – הישנות המחלה והמשך מעקב

לאחר הניתוח ועם הסרת הכליה הפגועה, חשוב לזכור כי הכליה הנוספת צפויה להמשיך ולתפקד באופן רגיל ואופטימלי. עם זאת, חשוב להמשיך ולבצע מעקב רפואי במטרה להבטיח את ההחלמה המלאה ולזהות מבעוד מועד אפשרות לחזרתה של המחלה. שיעורי ההחלמה ממנה בהחלט גבוהים, והם עומדים על כ-90 אחוזים, אך ייתכנו מצבים שבהם היא תופיע שוב, לרוב במהלך השנתיים הראשונות לאחר ההחלמה. יש להדגיש שגם במצבים אלה ניתן לטפל, ובהחלט ניתן להגיע לריפוי.

נפרובלסטומה – ההתפתחות בטיפול במחלה

שיעורי ההחלמה מהמחלה אמנם גבוהים ומרשימים מאוד, אבל מדובר בשינוי ניכר שחל במהלך העשורים האחרונים. למעשה, בעבר הייתה זו מחלה שסיכויי ההחלמה ממנה נמוכים למדי, אך היום המציאות שונה לחלוטין. הסיבה לשינוי זה קשורה ככל הנראה בשיטות הטיפול, הן בכל הקשור לניתוח והן בכל הקשור לטיפולי קרינה וכימותרפיה. יתרה מכך, על פי הפרוטוקולים המקובלים בעולם, הטיפול במחלה תלוי במידת היותה ממארת, כאשר מחלה שהספיקה להתפשט באופן אגרסיבי מאוד היא מחלה המחייבת טיפול אינטנסיבי המשלב בין מספר שיטות ומספר רב של תרופות, במינון גבוה ולאורך זמן.

ליווי אישי בקרב על החיים - עמותת רחשי לב

עבור הילדים הצעירים, ההתמודדות היא אתגר של ממש – הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. בתקופה זו גם ההורים חווים שורה של אתגרים ומצוקות, מהצורך לאתר פתרונות למימון הליכים רפואיים ותרופות, ועד לגיוס כוחות נפשיים כדי לספק לילד את מערך הכלים להם הוא זקוק כדי לעמוד בגבורה במסע המפרך שלפניו. עמותת "רחשי לב" נמצאת שם בכל שלב בדרך, הן למען החולים הצעירים והן למען האנשים הקרובים אליהם יותר מכל. עם מסיבות ימי הולדת, אירועים מיוחדים לכבוד החגים, ביקור במחלקות האשפוז וסיוע נפשי, רגשי וכלכלי, העמותה מגויסת למען הילדים יותר מכל. המתנדבים המסורים והתורמים הרבים הם שמחזקים את העמותה ומעניקים לה את האוויר שהיא זקוקה לו כל כך, כדי שתוכל להמשיך ולתמוך בילדים ברגעים אלה.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

כדי להצטרף ולתרום למען הילדים, אתם מוזמנים לפנות כבר עכשיו לצוות העמותה, ולסייע לנו להמשיך לפעול לטובת הצעירים ובני המשפחה. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם. באתר תמצאו גם מידע אודות סוגי סרטן בילדים, סרטן המוח בילדים, גידולים בכבד בילדים, לוקמיה בילדים ועוד.
X
דילוג לתוכן