מחלת הסרטן אינה מחלה אחת, אלא קבוצת מחלות המורכבת מלמעלה ממאה סוגים שונים. מחלות הסרטן מאופיינות בהתרבות מהירה ולא מבוקרת של תאים בגוף. ההבדלים בין סוגי מחלות הסרטן תלוי באיבר בו מתפתח הגידול, סוג התאים מהם הוא מתפתח ותהליכים מיקרוביולוגים שונים. במדור זה ניתן למצוא מידע על מחלות סרטן שונות בילדים ודרכי האבחון והטיפול הרלבנטיים לכל מחלה.
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית באחוז הילדים המחלימים ממחלות הסרטן. שיטות הטיפול המתקדמות מסוגלות להביא במקרים רבים להבראה מלאה, לעלייה בתוחלת החיים תוך שמירה על שגרת חיים רגילה, או לתקופות של הפוגה מהמחלה.
סוגי סרטן נפוצים בילדים
הסוגים הנפוצים ביותר בילדים הם סרטן הדם, לוקמיה, מדולובלסטומה או אסטרוציטומה – גידולים סרטניים באזור המוח ולימפומה- סרטן בלוטות הלימפה. ישנם גם מקרים של נוירובלסטומה – גידול במערכת הסימפתטית, סרטן הכליה, סרקומה- סרטן העצמות, רבדומיוסרקומה – סרטן הרקמות הרכות, הפטובלסטומה והפטוקרמינומה – סרטן הכבד, גידולים במערכת המין ורטינובלסטומה – סרטן בעין.
טיפול במחלות הסרטן בילדים
יש כמה סוגי טיפול במחלות הסרטן. לרוב, משלבים כמה מהם יחד על מנת לקבל את התוצאה הטובה ביותר. הטיפולים האפשריים הם: כימותרפיה, ניתוח להסרת הגידול הסרטני והקרנות מקומיות באזורים פגועים שלא ניתן להוציא בניתוח. כמו כן טיפולים ייעודיים לגידולי ילדים עשויים לכלול:
השתלת מוח עצם
טיפולים ביולוגים – תרופות ביולוגיות פועלות על קולטנים שונים ברקמה הממאירה או כנגד שינויים גנומיים המפעילים את מנגנוני חלוקת התאים ובכך מצליחות באופן ממוקד להביא לחיסול הגידול.
טיפול חיסוני – תרופות אשר מפעילות את מערכת החיסון כנגד הגידול בתנאים בהם הגידול משתיק את מערכת החיסון.
טיפול מותאם אישית – במצבים בהם גידולים אינם מגיבים לטיפולים המקובלים ניתן לעשות שימוש בבדיקות מתקדמות המזהות את הפרופיל הגנטי הייחודי של החולה ושל תאי הגידול ומסייעות להתאים את הטיפול המתאים ביותר עבורו. ישנה מגמה עולמית להתחיל ולהציע את הבדיקה הגנטית כבר בשלבים המוקדמים של האבחון, ובכך לאפשר טיפול מדויק וממוקד יותר המתאימים לפרופיל הגנטי של כל מטופל.
המידע במדור זה משמש כמדריך כללי בלבד, ואינו בא במקום הייעוץ הישיר של הצוות הרפואי המטפל.