כיום מוכרים שני סוגי גידולים בכבד אצל ילדים, שפירים וממאירים, כאשר הגידול עצמו מופיע בעקבות התרבות מהירה של תאים. כאשר הגידול איננו סרטני, סביר להניח שלא יופיעו תסמינים מיוחדים והאבחון במקרים אלה מתבצע במקרים רבים באופן אקראי, בבדיקה שגרתית. עם זאת, גידולים ממאירים עשויים להופיע בכבד עצמו, למשל אצל גברים ונשים שצורכים אלכוהול בכמויות גדולות מאוד.
בנוסף ייתכן שיופיעו גרורות בכבד על אף שמקורו של הסרטן באיברים אחרים, כמו הריאות או הקיבה. אם כן, חשוב לזהות את התסמינים המרכזיים ולבצע אבחון מדוקדק כדי להבין האם מדובר בגידול שפיר או ממאיר, מה חומרת המצב ואיך ניתן לטפל במחלה באופן אופטימלי.
סרטן הכבד בילדים תסמינים
באופן כללי אפשר להצביע על מספר תסמינים מרכזיים של סרטן כבד, לרבות כאבי בטן, בחילות והקאות, ירידה במשקל, חום גבוה וצהבת שמאופיינת בשינויי הגוון של העור והעיניים. במקרים שבהם יאובחן סרטן כבד גרורתי סביר להניח שיופיעו גם תסמינים אחרים, כמו ירידה בתיאבון, טחול מוגדל או בלבול. כל ילד וכל מטופל עשוי לחוות תסמינים שונים, את חלקם או את כולם, וכן ייתכנו תסמינים המשותפים גם למצבים רפואיים אחרים ולכן נדרש אבחון מקצועי ויסודי. הרופא המטפל ימליץ על הבדיקות המתאימות, כמובן.
בדיקות לאיתור סרטן כבד בילדים
כדי לאתר גידולים בכבד בילדים, הרופא המטפל יסקור את מצבו הפיזי של הילד ואת הרקע שלו, ולאחר מכן יפנה אותו לבדיקות שיכולות לסייע באבחון מדויק יותר. הבדיקות המרכזיות כוללות:
- בדיקת דם לבחינת תפקודי הכבד, וכן לבדיקת נוכחות של מרקרים ספציפיים לגידולי כבד.
- בדיקת אולטרסאונד בטני לבחינת האיברים הפנימיים, ובפרט הטחול, הכליות והכבד
- טומוגרפיה ממוחשבת (בדיקת CT) ליצירת תמונות מפורטות של אזורים שונים בגוף
- בדיקת ביופסיה הכוללת איסוף דגימה מהכבד לבדיקה פתולוגית
גידולים בכבד בילדים – שני סוגים מרכזיים
בקרב ילדים צעירים יותר, בפרט בגילאי שנתיים עד שלוש, נפוצה יותר הפטובלסטומה (Hepatoblastoma), והיא נחשבת לסרטן הכבד השכיח יותר בקרב ילדים. קרצינומה הפטוצלולרית (Hepatocellular carcinoma) נפוצה יותר בגילאי 10 עד 16, אם כי היא איננה נחשבת למחלה נפוצה מאוד. למעשה, בארה"ב לבדה מאובחנים כ-100 ילדים חולים מדי שנה, ושכיחותן של שתי המחלות יחד עומד על כ-2% בלבד מכלל מקרי הסרטן שמתגלים בקרב ילדים בכל שנה.
איך מטפלים בסרטן הכבד בילדים?
קודמים לאבחון סרטן הכבד תסמינים שונים וכן שורה של בדיקות, ואם אכן אובחן הילד כחולה הרי שקיימות היום שיטות טיפול שונות. ככלל, שני הגידולים שהוזכרו כאן מחייבים כריתה מלאה כדי להבטיח החלמה, וכל אחד מהם עשוי להגיב באופן שונה לטיפול כימותרפי. ליתר דיוק, הפטובלסטומה מגיבה טוב יותר לטיפול מהסוג הזה, בהשוואה לגידול מסוג קרצינומה הפצטוצלולרית, שסיכויי ההצלחה בקרב נגדה טובים יותר בניתוח.
חשוב להוסיף ולהזכיר שיש משמעות רבה גם להיקף המחלה ולשאלה האם הגידול ממוקד באזור אחד או האם חלקים אחרים נפגעו אף הם. בהתאם לפרט מידע זה יציע הרופא תוכנית טיפול אופטימלית, ואם אין אפשרות לבצע ניתוח יוצע טיפול כימותרפי. במצב כזה, כימותרפיה אמורה לסייע בצמצום היקפו של הגידול וכן בהסרתו באופן יעיל יותר. ישנם גם מקרים (אם כי נדירים יותר) בהם השתלת כבד היא האפשרות היחידה.
סרטן הכבד בילדים, החלמה והמשך מעקב
לאחר שיושלם הטיפול בסרטן הכבד, ועם השלמת הבדיקות המעידות על נסיגת המחלה, יש להמשיך ולבצע מעקב באופן קבוע. סיכויי ההישרדות בקרב החולים גבוהים, בוודאי ככל שהגידול מזוהה בשלב מוקדם יותר, וכשהוא עדיין קטן יחסית. עם זאת, חשוב להקפיד על בדיקות שגרתיות גם לאחר ההחלמה כדי לוודא שהמחלה אכן נסוגה, וכי היא איננה חוזרת שוב.
ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם
ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.