קרצינומה הפטוצלולרית – Hepatocellular carcinoma

מעבר להיותו אחד האיברים הגדולים בגוף, יש לכבד כמה תפקידים חשובים מאוד. הוא מסנן חומרים מזיקים מהדם, מסייע בעיכול שומן שמגיע דרך המזון, וכן הוא מאחסן את הגליקוגן הדרוש לנו כדי לייצר אנרגיה. הוא שוקל כ-1.5 ק"ג, מתפרש על פני 15 ס"מ רוחב, ושמונה האונות שמרכיבות אותו קשורות בדרך כזו או אחרת לתהליכי ייצור וסינון של הכבד.
על אף חשיבותו הרבה, במקרים שונים עשויים להיווצר גידולים בכבד, בהם גידול מסוג קרצינומה הפטוצלולרית. גידול זה ממאיר, ומקורו בתאי הכבד. הוא מתפתח בדרך כלל בעקבות הופעתה של דלקת נגיפית של הכבד, ועם אבחון המחלה ניתן לקבוע את הטיפול המתאים עבורה.

גורמים אפשריים להופעתו של סרטן כבד ראשוני

על אף שקשה להצביע על סיבה ישירה המובילה להופעתו של גידול בכבד, ישנם גורמי סיכון שחשוב להכיר, לרבות זיהום בנגיף דלקת הכבד (B או C), שחמת, שימוש בסטרואידים אנבוליים והיסטוריה משפחתית של סרטן כבד. חלק מהגורמים, כמו דלקת הכבד, עשויים להיחשב כגורמי סיכון משמעותיים יותר, למשל כאשר האדם מעשן בנוסף להיסטוריה הרפואית שלו. גורמי סיכון נוספים כוללים סוכרת, משקל עודף ואף רעלים הנמצאים במי שתייה במדינות מסוימות (אם כי לא בישראל).

קרצינומה הפטוצלולרית – סרטן הכבד תסמינים מעוררי דאגה

התסמינים הנפוצים בקרב החולים הם תסמינים שיכולים להתריע גם על מחלות אחרות, מה שבהחלט מקשה על יכולת האבחון. עם זאת, הופעתם של התסמינים הללו מחייבת פניה לייעוץ רפואי, והגורם המטפל יבצע בדיקה גופנית ובחינה מדוקדקת של ההיסטוריה הרפואית, ובמידת הצורך יוכל אף להפנות לבדיקות שונות. התסמינים אליהם כדאי לשים לב כוללים כאבי בטן (בבטן העליונה או התחתונה), ירידה במשקל או ירידה בתיאבון. גם צהבת (בעור ובעיניים) יכולה להתריע על בעיה בכבד, וכן תסמינים כמו שלשולים, חום גבוה ואף כאבים בעצמות.

קרצינומה הפטוצלולרית - Hepatocellular carcinoma, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

אבחון סרטן כבד אצל ילדים (וגם אצל מבוגרים)

כדי לאבחן גידולי כבד ובכלל זה קרצינומה הפטוצלולרית, נדרשות מספר בדיקות שמספקות תמונה טובה מאוד ביחס למצבו של המטופל. הרופא המטפל צפוי להפנות את המטופל לבדיקות דם ולביצוע הדמיות באמצעות אולטרסאונד, CT ו-MRI. בדיקת הדם אמורה לזהות את החלבון המיוצר על ידי תאי הכבד (AFP), וממצאים אלה יחד מספקים תמונה ברורה שמאפשרת תכנון אופטימלי של תוכנית טיפול מתאימה.

טיפול בקרצינומה הפטוצלולרית באמצעות ניתוח

יש כמה דרכים להתמודד עם סרטן כבד בילדים, ובפרט עם קרצינומה הפטוצלולרית. המרכזית שבהן כוללת כריתה כירורגית של הגידול, שיכולה לסייע לא רק בשליטה על הגידול – אלא גם בהשגת ריפוי. עם זאת, יש לניתוח גם מגבלות מסוימות, בעיקר משום שגם לאחר הסרת הגידול קיים סיכוי לחזרתו בהמשך.

סרטן כבד בילדים, שיטת טיפול אפקטיבית - השתלת כבד

אם להליך הכירורגי יש חסרונות (ובהחלט יש לו), הרי שישנה אפשרות טובה ויעילה להתמודד עם סרטן כבד, והיא כוללת השתלה. החלק המאתגר ביותר בדרך הזו כולל את עצם איתור התורם, כאשר החיפושים לבדם עשויים להיארך זמן ממושך ובינתיים עולה הצורך באיתור טיפולים חלופיים כדי להשיג שליטה על הגידול ולמנוע הופעתן של גרורות באזורים אחרים. ההשתלה תתאים, לרוב, במצבים שבהם גודלו של הגידול לא עולה על חמישה סנטימטרים, או כאשר מתגלים שלושה גידולים קטנים יותר (עד 3 ס"מ כל אחד). בנוסף, מי שעובר השתלת כבד צריך לעבור בדיקות וטיפולים נוספים גם לאחר ההחלמה.

  • טיפול כימותרפי – לעצירת הגידול
    שיטת טיפול מקובלת ונפוצה כוללת שימוש בתרופות כימותרפיות, אשר מוזרקות תוך ורידית, בדרך כלל לצנטר מרכזי, ומסייעות לחיסול התאים הסרטניים.
  • טיפול בהקרנות – להריגת התאים
    דרך נוספת לטפל בהפטובלסטומה כוללת שימוש בקרני אנרגיה גבוהה במטרה לחסל את התאים הסרטניים וכן כדי לכווץ גידולים קיימים. טיפולים בהקרנות מתבצעת באמצעות מכשור ייעודי שמקרין אל הגוף באמצעות צינורות פלסטיק דקים.
  • סרטן כבד והשפעות הטיפול על התינוק
    כפי שהזכרנו קודם, ישנם מקרים שבה נדרשת השתלת כבד, ועל פי הסטטיסטיקה מדובר על כחמישית מכלל המקרים של הפטובלסטומה. ההשתלה תתבצע לרוב בשלב מוקדם, אחרי הטיפול הכימותרפי, ועל פי הנתונים יש להשתלה תרומה רבה להליך ההחלמה. למעשה, כשמונים אחוזים מכלל התינוקות שעוברים השתלת כבד מחלימים מהמחלה ותוחלת החיים שלהם ארוכה יותר. עם זאת, ב-16% מכלל המקרים עשויה המחלה לחזור לאחר ההשתלה. זה יקרה לרוב בשלב מוקדם ושנים ספורות לאחר הופעת המחלה, אך במקרים נדירים יותר ניתן לזהות הישנות גם בגיל מאוחר יותר.

טיפולים נוספים לסרטן הכבד בילדים

בנוסף לניתוח ולהשתלת הכבד, ישנם גם טיפולים מקומיים שמתאימים למי שהשיטות שהוזכרו קודם אינן מתאימות להם. טיפולים אלה כוללים, למשל, צריבה באמצעות גלי רדיו או חומצה אצטית, וכן טיפול כימותרפי המתבצע באמצעות הזרקה ישירה. גם כאן נדרש המשך מעקב אחר מצבו של החולה לאחר הטיפול, בעיקר כדי לוודא שהכבד במצב תקין, ושהגידול איננו חוזר.

איך נקבע הטיפול בקרצינומה הפטוצלולרית?

גורמים שונים יכולים להשפיע על תוכנית הטיפול המומלצת על ידי הרופא, לרבות גילו של החולה, מחלות רקע שונות, מידת ההתאמה שלו להשתלת כבד וכמובן היכולת לאתר תורם מתאים. בנוסף יש להתייחס למחלה עצמה, לחומרתה, לסיבוכים האפשריים, לגודל הגידול, למיקום המדויק שלו ולגרורות נוספות אם יש. בהתאם למידע זה, שנאסף בבדיקות הדם ובהדמיות, ניתן לבחור את הטיפול המתאים. כמובן שההחלטה האם ואיך לטפל נמצאת בידיו של המטופל, אבל הצוות הרפואי הוא זה שיציג בפני המשפחה את כל האפשרויות שעומדות לרשותה.
בנוסף, גם כאשר טיפול מסוים מתקשה לספק תוצאות אופטימליות, ניתן לשנות את הגישה הטיפולית, לבצע שינויים בתוכנית ולבצע השתלה. הצוות הרפואי יעניק למטופל את כל המידע הדרוש כדי שיוכל לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורו.

טיפול בסרטן הכבד לילדים ותופעות לוואי

בדומה לטיפולים אחרים בסוגי סרטן בילדים ובמחלות אחרות, גם טיפול בקרצינומה הפטצלולרית עשוי להיות מלווה בתופעות לוואי שונות, ובוודאי בלתי רצויות. שיטות טיפול כאלה ואחרות מלווה במקרים מסוימים בכאב או באי-נוחות, בחילות, חוסר תיאבון, עייפות מוגברת ותסמינים אחרים. ברוב המקרים מדובר בסימפטומים שייעלמו מעצמם בתוך זמן לא רב, אבל בהחלט ניתן לפנות לרופא המטפל לאיתור פתרונות מתאימים, לרבות משככי כאבים ותרופות שיקלו על אי הנוחות במהלך הטיפול.

קרצינומה הפטוצלולרית והליווי בתהליך

ילדים שמתמודדים עם סוגים שונים של סרטן הכבד, לרבות קרצינומה הפטוצלולרית, זקוקים לתמיכה רבה – לא רק ברמה הרפואית אלא גם ברמה הרגשית והנפשית. זוהי אחת המטרות העיקריות של עמותת "רחשי לב" הפועלת למענם של ילדים ובני נוער החולים בסרטן . זאת בעזרת חברי הצוות המקצועי, בנות השירות הלאומי ומתנדבים מסורים שמגיעים לבתי החולים כדי להעניק לילדים חום, תמיכה וחיזוק. פעילות העמותה מתחילה בשלב מוקדם מאוד, עם גילוי המחלה, ובעבודה טובה ויעילה גם עם הצוותים הרפואיים.
המטרה המרכזית של העמותה היא לסייע לילדים המתמודדים עם מחלת הסרטן, לשפר את מצב הרוח, להסיח את הדעת ולתרום לריפוי שלהם. כדי להשיג את המטרה הזו מעניקה העמותה את כל הכלים הדרושים לילדים ולהורים, לרבות מחשבים וטלוויזיות להסחת הדעת במחלקה, ארוחות מזינות, ייעוץ רפואי ופסיכולוגי, שירותי אמבולנס החלומות, השאלת ציוד עזר וסיוע כספי למימון תרופות וטיפולים. כל אלה אפשריים בזכות התרומה החשובה של כל אחד ואחת מכם, מקטנה ועד גדולה, ואתם מוזמנים לפנות אל העמותה למתן תרומות נוספות שישנו את חייהם של הילדים ברגעים המשמעותיים כל כך.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות גידולים נדירים בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים, סרטן המוח בילדים, לוקמיה בילדים, סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן