גליומה, המוכרת גם בשם אסטרוציטומה, היא למעשה גידול סרטני שמקורו במוח או בחוט השדרה. על פי הסטטיסטיקה, כמחצית מהילדים המתמודדים עם סרטן ראש סובלים מגליומה בדרגות ממאירות משתנות. להתמודדות זו יש השלכות רבות על הילדים ועל בני משפחותיהם לא רק ברמה הגופנית, אלא גם ברמה הנפשית והרגשית.
חשוב להכיר: מה היא גליומה?
לפני שנבין מה היא גליומה בדרגה נמוכה ומה ההבדל בינה לבין גליומה בדרגה גבוהה יותר, חשוב להכיר את אופי הגידול. אם כן, גליומה היא למעשה מצב שבו תא במוח או בחוט השדרה מתחיל להתחלק בקצב מהיר ובלתי מבוקר. בתהליך הזה נוצרים תאים שעשויים להתפשט גם לאזורים במוח האחראים על תפקודי מוח חיוניים כגון ראיה/ עיצבוב ידיים ורגליים, זיכרון , התנהגות ועוד.
למרבה הצער, אין היום תשובה ברורה לשאלה מה גורם להיווצרותו של סרטן המוח גליומה בילדים ולגידולים סרטניים בכלל. ברוב המקרים המחלה איננה תורשתית והיא לא נגרמת בשל גורמים סביבתיים או בשל חשיפה לקרינה (למשל בשל חשיפה לטלפונים סלולריים או לקווי מתח גבוה).
גידול בראש – סימנים עיקריים
באופן כללי נראה כי ילדים המתמודדים עם גליומה סובלים מלחץ המופעל על האזור הפגוע, מה שמוביל בדרך כלל לכאבי ראש שלעיתים קרובות מופיעים יותר בבוקר או בלילה. בנוסף לכאבי הראש במרבית הילדים מופיע תסמין אחד נוסף לפחות. הסימנים השכיחים הם בחילות והקאות, טשטוש ראיה או פזילה, צליעה או הליכה בלתי יציבה, פגיעה בקואורידנציה, פרכוסים וישנוניות. אצל תינוקות עם גידולי מוח ניתן לזהות גם גדילה מהירה בהיקף הראש, ובנסיגה משמעותית בהתפתחות.
גליומה בדרגה נמוכה – מלאכת האבחון
עם הופעתם של התסמינים שהזכרנו, ועם הפנייה לרופא, יבוצעו מספר מהלכים שיאפשרו אבחון מדויק של המחלה ושל חומרתה. תהליך האבחון יכלול מספר שיטות מרכזיות, בהן בדיקת קרקעית העיניים (פונדוס), בדיקת CT ובדיקת MRI. בדיקות אלה חיוניות משום שהן מספקות תמונה ברורה יותר של הגידול, אם כי אבחון ודאי יבוצע לרוב באמצעות בדיקה פתולוגית. לצורך כך תיאסף דגימה מהגידול בהליך כירורגי. תוצאות הבדיקה מתקבלות בתוך כשבועיים, והן מעידות על סוג הגידול המדויק. לציין שבחלק מהמקרים קיים סיכון ניתוחי משמעותי והאבחנה מתבססת על מאפייני MRI בלבד.
קצב הגידול של גליומה בדרגה נמוכה
כפי שהזכרנו, מקובל לסווג גליומות על פי דרגת הגידול ובאופן כללי ניתן לחלק לגליומה בדרגה נמוכה (כלומר בדרגות 1 או 2) או על גליומה בדרגה גבוהה יותר (בדרגות 3 או 4). גליומה בדרגה נמוכה היא מצב שבו הגידול אינו אגרסיבי, והוא מאופיין בקצב צמיחה איטי יחסית. הטיפול בגליומות מדרגה נמוכה נועד למנוע פגיעה באזורי מוח חיוניים כגון ראיה או אזורים שאחראים על עצבוב הרגליים והידיים וכו'.
טיפול בגליומה באמצעות ניתוח
אחת הדרכים להתמודד עם גליומה בדרגה נמוכה היא באמצעות ניתוח, והוא מתבצע לרוב תחת הרדמה כללית. עם זאת, לעיתים מתבצע ניתוח בערנות, למשל במצבים שבהם הגידול מאותר באזור רגיש יותר במוח, כמו מרכז הדיבור. בדרך זו ניתן לפקח אחר מצבו של החולה לכל אורך ההליך, ולוודא כי הוא ער ומגיב לפקודות.
לניתוח יש חשיבות רבה לא רק בטיפול בגליומה, אלא גם באבחנה הרשמית והסופית של הגידול. זאת באמצעות ביצוע בדיקה פתולוגית של הגידול המוסר במהלך הניתוח.
בנוסף חשוב לזכור כי במצבים מסוימים ניתוח איננו אפשרי כלל, או שהרופא המנתח יתקשה להוציא את הגידול במלואו, בפרט כאשר קיים חשש שהניתוח יוביל לפגיעה באזורי המוח החיוניים לתפקוד התקין. איסוף דגימה פתולוגית קטנה (ביופסיה) בכל זאת יתבצע כדי לאפשר לרופא לבחור את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר למטופל. במידה וגם צעד זה איננו אפשרי (בשל מיקומו הרגיש של הגידול), יסתפק הרופא בבדיקות MRI לצורך האבחון.
שיטות טיפול נוספות בסרטן המוח בילדים גליומה
ניתוח מסייע לטפל בגליומה בדרגה נמוכה, אם כי במקרים מסוימים ייתכן שיוחלט על צעדים נוספים, בפרט כאשר הגידול לא הוסר בשלמותו או כאשר הגידול לוחץ על אזורי מוח חשובים.
השיטות לטיפול בגליומה בדרגה נמוכה הן:
- טיפול בסרטן המוח בילדים גליומה – כימותרפיה: זהו הטיפול המקובל ביותר בגליומה מדרגה נמוכה. מדובר בטיפול תרופתי שיכול לעכב את התפתחותם של התאים הסרטניים. עם זאת, מאחר וכימותרפיה עשויה לפגוע במגוון תאים שמתחלקים מהר יתכנו תופעות לוואי שונות, חלקן משמעותיות, כמו נשירת שיער, פגיעה בתיאבון, עייפות, שטפי דם וזיהומים. לפיכך חשוב להגיע למרפאה/ למיון אם מתפתח חום/ החמרה אחרת.
- טיפול בסרטן המוח בילדים גליומה – תרופות ביולוגיות: מדובר בתרופות שפוגעות באופן ממוקד במנגנון או במוטציה ייחודית לתאי הסרטן. במרבית מהחולים עם גליומה מדרגה נמוכה ניתן לזהות מוטציות (שינויים בדנ"א של הגידול) המאפשרות מתן טיפול ביולוגי מכוון מטרה כנגד מוטציות אלו. חשוב להדגיש כי טיפולים ביולוגיים הם עדיין ניסיוניים ולכן לרוב לא ניתנים כקו טיפול ראשון.
- טיפול בסרטן המוח בילדים גליומה – הקרנות: לרוב לא מקובל כקו טיפול ראשון בשל תופעות לוואי אפשריות ארוכות טווח. הקרינה פוגעת ישירות בתאי הגליומה וכך ניתן לעצור או להאט את התפשטות הגידול. עם זאת, גם תאים בריאים ניזוקים במהלך הקרינה. בכל מקרה, כדי להפחית פגיעה במוח הבריא, יש לתכנן באופן מדויק את הליך הטיפול (שלב הסימולציה לקרינה). יש לזכור שקיים סיכוי להופעתן של תופעות לוואי שונות, כגון פגיעה מסוימת ביכולות קוגניטיביות או פגיעה אנדוקרינית.
טיפולים אלה אורכים זמן, כאשר הטיפול הכימותרפי המקובל ניתן למשך כשנה, אחת לשבוע עם הפסקות. תוכנית הטיפול המפורטת ("הפרוטוקול") תיקבע מראש, תוצג לילד (בהתאם לגילו) ולמשפחתו, ותתבצע רק בכפוף לאישור כתוב. התוכנית נשענת על פרוטוקולים המקובלים בבתי החולים בארץ ובעולם, והיא קובעת כיצד יבוצע הטיפול במחלה, מתי יינתנו תרופות שונות ובאילו מינונים.
התמודדות עם תופעות הלוואי
ההתמודדות עם גידול מוחי ועם תופעות הלוואי מהטיפול מובילות לפגיעה באיכות החיים, לסבל עבור הילדים ומתחים נפשיים ורגשיים המוטלים גם על סביבתו הקרובה. מרבית התופעות הפיכות וזמניות, ועם השלמת הטיפול צפוי הילד לחוות הקלה ניכרת. כאמור, ניתן להקל במידה מסוימת גם במהלך הטיפול, באמצעות תרופות והליכים אחרים. בכל מצב שבו נחוות תופעות לוואי המחייבות תשומת לב או פתרונות ייחודיים, ניתן לפנות לגורם המטפל בניסיון לאתר מענה המותאם לצרכי הילד.
התקשורת בין הרופא למשפחה
סרטן בראש, בכל דרגת חומרה, הוא נושא רגיש בעל השפעות רבות גם על הילד וגם על הוריו ועל המשפחה כולה. כדי להבטיח התנהלות נכונה ושקיפות מלאה לכל אורך התהליך, לצד תמיכה וליווי לחולה ולמשפחתו, חשוב לזכור כי הטיפול בגידולי מוח, ובפרט בגליומה, הוא טיפול שמחייב שיתוף פעולה מלא וצמוד בין הרופא והצוות לבין המשפחה. בכל שלב ייבחן מצבו של הילד, וכן יוצעו טיפולים נוספים או שינויים בתוכנית המקורית בהתאם לצורך.
גליומה בדרגה נמוכה – סיכויי ההצלחה
ככלל, גליומה בדרגה נמוכה נחשבת למחלה שסיכויי ההישרדות שלה גבוהים מאוד, בין אם באמצעות ניתוח בלבד ובין אם באמצעות שילוב של מספר שיטות טיפול. עם זאת, חשוב לזכור כי בחולים רבים תתכן חזרתה של המחלה לאחר תקופה מסוימת ולפיכך חיוני המשך מעקב אחרי הילד בסיום הפרוטוקול הטיפולי. הטיפולים הקיימים היום מאפשרים גם לחולים אלה להתמודד עם הישנות המחלה עם סיכויי הישרדות מצוינים.
גליומה והשפעותיה על הילד
באופן טבעי, משפחות רבות מתמודדות עם אתגרים או עם מצוקה בעקבות אבחון גידול מוחי אצל הילד. עלויות הטיפול או התרופות עשויות ליצור לחץ כלכלי, ולצד קשיים אלה רבות מהמשפחות חוות מתח, חרדה ואף דיכאון. הליווי האישי הניתן לילדים ולבני המשפחה לאורך הדרך הוא ליווי בעל משמעויות רבות עבורם. הוא מספק להם תמיכה נפשית ורגשית, ומאפשר להם להתמודד עם התקופה המורכבת שלפניהם בדרך קצת אחרת.
הליווי שמעניקה עמותת רחשי לב לילדים המתמודדים עם מחלת הסרטן כולל סיוע ברכישת תרופות מצילות חיים, לרבות תרופות שאינן בסל הבריאות, במימון הליכים רפואיים ובתכנון פעילויות חברתיות לילדים ולהוריהם. בנוסף, עמותת רחשי לב פועלת לרכישת מכשור רפואי עדכני, לרבות מוניטורים, מכשירי א.ק.ג ומשאבות כימותרפיות ולשדרוג המכשור הקיים, כדי לאפשר טיפול אופטימלי ואיכותי יותר לילדים.
בעזרתכם נוכל להמשיך ולסייע לילדים המתמודדים עם סרטן המוח, לימפומה הודג'קין, גידולים בכבד וגידולים נדירים. להתנדבות, לתרומה ולסיוע בכל דרך אחרת, אנא פנו אל צוות העמותה.
ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם
ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.