הפטובלסטומה – Hepatoblastoma

גידולים סרטניים עשויים להתגלות באזורים שונים בגוף, והכבד בוודאי איננו שונה מאחרים. למעשה, מוכרים היום שני סוגים מרכזיים של גידולים בכבד בילדים, והנפוץ בין השניים נקרא הפטובלסטומה. סרטן כבד זה שכיח יותר בילדות, בעיקר במהלך שלוש השנים הראשונות לחייהם, ולרוב אצל ילדים שנולדו מוקדם. אבחון מוקדם הוא קריטי לבניית תוכנית טיפול אופטימלית שמותאמת למצבו של הפעוט, וישנם מספר תסמינים שיכולים לסייע באיתור המחלה.

סרטן כבד בילדים – מחלה נדירה יחסית

לפני שנזהה את התסמינים המרכזיים ואת הדרכים לטפל במחלה, חשוב להדגיש כי גידולים בכבד בילדים נחשבים נדירים יחסית. הפטובלסטומה נחשב שכיח יותר בין הגידולים הקיימים היום, והוא מופיע אצל פעוטות בגילאי שנתיים או שלוש בדרך כלל, אם כי עדיין מדובר על מחלה שמופיעה בשיעור נמוך מאוד בין החולים המאובחנים בכל שנה. בארה"ב למשל, מאובחנים כמאה ילדים חולים מדי שנה.
עד היום לא זוהה גורמים ישירים שיכולים להסביר מה גורם להופעתם של הגידולים בכבד, ולכן קשה להצביע על גורם כזה או אחר – הן ביחס לסרטן בכבד והן ביחס לגידולים באזורים אחרים בגוף.

סרטן כבד בילדים הפטובלסטומה – תסמינים מרכזיים

יש מספר סימנים מוקדמים שיכולים לסייע באיתור המחלה, וכאשר הם מופיעים יש לפנות לקבלת ייעוץ רפואי ואבחון מקצועי. התסמינים המרכזיים כוללים:

  • בטן נפוחה וכאבי בטן
  • חום גבוה
  • עייפות
  • התנגדות של הפעוט לקבל מזון
  • שתן כהה
  • עור בגוון צהבהב ו/או לובן בעיניים
הפטובלסטומה - Hepatoblastoma, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

איך מאבחנים גידול בכבד אצל ילדים?

אם זיהיתם את התסמינים המרכזיים, במלואם או בחלקם, חשוב לפנות לאבחון מקצועי. הרופא המטפל יבצע בדיקה גופנית, ובנוסף הוא צפוי לבחון לעומק את ההיסטוריה הרפואית של התינוק, לרבות מחלות שונות ותסמינים שעשויים היו להופיע בנקודות זמן כאלה ואחרות. אם אכן עולה חשד שמדובר בסרטן הכבד, יוצעו מספר בדיקות משמעותיות המסייעות באבחון (או בשלילת) המחלה. הבדיקות העיקריות הן:

  • בדיקות דם: למדידת תפקוד הכבד ולאיתור סימנים בדם כי אכן קיים גידול סרטני בכבד. ברוב המקרים ניתן לזהות את המחלה באמצעות מדידת רמות החלבון העוברי בדם
  • אולטרסאונד: לקבלת תמונה מפורטת של הכבד ושל איברים פנימיים נוספים
  • סריקות MRI: לקבלת תמונה מפורטת של הכבד
  • בדיקת CT: ליצירת תמונה מפורטת של הכבד, ולגילוי של גרורות בחזה
  • לפרוסקופיה: לבחינת הכבד בהליך כירורגי הכולל יצירת חתך בבטן והחדרת צינורית מיוחדת
  • ביופסיה: איסוף דגימה מהכבד לצורך בחינה פתולוגית שתקבע את אופיים של התאים הסרטניים

הפטובלסטומה – ארבעת שלבי המחלה

לצורך הגדרתו של הגידול הסרטני נדרש סיווג היסטולוגי של התאים המרכיבים אותו, וכן נדרש אבחון מדויק של שלב המחלה, כאשר מוכרים בפרט ארבעה סוגים מרכזיים. ככל שיוכל הצוות הרפואי לקבוע באיזה שלב נמצאת המחלה, כך ניתן יהיה לבנות תוכנית טיפול מתאימה. החלוקה לשלבים מתבצעת באופן הבא:
שלב ראשון: הגידול קטן יחסית (פחות מ-2 ס"מ) ולא ניתן לזהות התפשטות לכלי דם. בשלב זה סביר להניח שניתוח לבדו יספיק לטיפול במחלה ולהסרת הגידול.
שלב שני: הגידול מורכב ממספר גידולים קטנים (פחות מ-5 ס"מ) ו/או התפשט לכלי הדם. בשלב זה ניתוח עשוי להספיק להסרת הגידול אך ייתכן שתישאר עדיין כמות מסוימת של סרטן בכבד.
שלב שלישי: ישנם מספר גידולים, כאשר אחד מהם (לפחות) גדול מ-5 ס"מ, או לחלופין – הגידול התפשט לכלי דם מרכזי, או לחלופין – הגידול התפשט לאיברים סמוכים (כמו הקיבה או המעיים).
שלב רביעי: הגידול התפשט לאזורים אחרים, ובפרט לאיברים מרוחקים יותר כמו הריאות.

טיפול בהפטולבסטומה – האפשרויות המרכזיות

תוכנית הטיפול האידאלית תלויה במספר גורמים, וכאמור סוג המחלה והשלב שבו היא נמצאת הם שני משתנים חיוניים. הרופא המטפל לוקח בחשבון גורמים משפיעים נוספים, לרבות גילו של התינוק ומצבו הבריאות באופן כללי. אחד הצעדים הבסיסיים והנפוצים יותר כולל ניתוח שנועד להסרת הגידול ולהסרת גרורות שעשויות להגיע לאזורים אחרים. ישנם גם מקרים שבהם תידרש השתלת כבד. במצבים אלה יושתל בגופו של הפעוט כבד בריא של תורם מתאים, כתחליף לכבד הקיים (והחולה).

  • טיפול כימותרפי – לעצירת הגידול
    שיטת טיפול מקובלת ונפוצה כוללת שימוש בתרופות כימותרפיות, אשר מוזרקות תוך ורידית, בדרך כלל לצנטר מרכזי, ומסייעות לחיסול התאים הסרטניים.
  • טיפול בהקרנות – להריגת התאים
    דרך נוספת לטפל בהפטובלסטומה כוללת שימוש בקרני אנרגיה גבוהה במטרה לחסל את התאים הסרטניים וכן כדי לכווץ גידולים קיימים. טיפולים בהקרנות מתבצעת באמצעות מכשור ייעודי שמקרין אל הגוף באמצעות צינורות פלסטיק דקים.
  • סרטן כבד והשפעות הטיפול על התינוק
    כפי שהזכרנו קודם, ישנם מקרים שבה נדרשת השתלת כבד, ועל פי הסטטיסטיקה מדובר על כחמישית מכלל המקרים של הפטובלסטומה. ההשתלה תתבצע לרוב בשלב מוקדם, אחרי הטיפול הכימותרפי, ועל פי הנתונים יש להשתלה תרומה רבה להליך ההחלמה. למעשה, כשמונים אחוזים מכלל התינוקות שעוברים השתלת כבד מחלימים מהמחלה ותוחלת החיים שלהם ארוכה יותר. עם זאת, ב-16% מכלל המקרים עשויה המחלה לחזור לאחר ההשתלה. זה יקרה לרוב בשלב מוקדם ושנים ספורות לאחר הופעת המחלה, אך במקרים נדירים יותר ניתן לזהות הישנות גם בגיל מאוחר יותר.

סרטן בכבד אצל ילדים – מאבק יומיומי

האבחון, ההתמודדות עם הבשורה המשמעותית כל כך, ההשפעה הרגשית וגם האתגרים הכלכליים הנלווים לטיפול במחלה, כל אלה יחד הופכים את המציאות של הילדים ושל בני משפחותיהם למורכבת יותר. הם חווים מתח וחרדה, לחץ ודאגה. הם מחפשים עוד ועוד דרכים להקל על סבלו של הילד, וכאשר מדובר בפעוט נדמה שמדובר באתגר גדול אף יותר.
אל התמונה הזו נכנסת עמותת "רחשי לב", שפועלת ללא לאות כדי להעניק לילדים חולי סרטן ולבני משפחותיהם ניצוץ של אור בתקופה רגישה וחשובה כל כך. פעילותה של העמותה נועדה להקל עליהם, הן ברמה הכלכלית והן ברמה הרגשית. זאת באמצעות פעילויות מיוחדות, אירועים במחלקות ובמידת האפשר גם סיוע כלכלי במימון תרופות והליכים שונים. עבודה חשובה זו אפשרית בזכות צוות המתנדבים ובזכות התורמים שמעניקים לעמותה את החמצן שהיא זקוקה לו – כדי שתוכל להעניק לילדים ולהוריהם את הסיוע החשוב מבחינתם. במקרים של צורך בהשתלת כבד בחו"ל, העמותה מתגייסת ועוזרת הן במימון ההטסה, ההוצאות הרפואיות הכרוכות בהשתלה ובאשפוז ממושך לאחריה, ההוצאות על השהות הממושכת של המשפחה בחו"ל. כמו כן, משתדלת העמותה למצוא אנשי קשר, משפחות מאמצות ומחבקות, מבין אנשי הקהילה היהודית, במקום בו מתבצעת ההשתלה. כל תרומה יכולה לשנות את המציאות של ילדים רבים, ואתם מוזמנים לתרום ככל יכולתכם, ולחזק את המשך הפעילות.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות גידולים נדירים בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים, סרטן המוח בילדים, לוקמיה בילדים, סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן