לוקמיה מיאלואידית – Myeloid leukemia

לוקמיה מיאלואידית מתפתחת בקצב מהיר וכדי לספק מענה אפקטיבי נדרש זמן תגובה קצר משמעותית. אם כן, חשוב להבין מה גורם למחלה, איך מזהים אותה ומעל לכל, איך מתמודדים עמה בצורה הטובה ביותר.

מה היא לוקמיה מיאלואידית?

באופן אידיאלי ובהנחה שהכל מתנהל בצורה תקינה, תאי הדם הצעירים במח העצם פועלים בקצב אחיד ומסודר ומתרבים באין מפריע. אלא שישנם מצבים בהם הקצב נעשה מהיר יותר, והתאים ממשיכים להתרבות על אף שלא הבשילו באופן מספק. כך נמנעת היווצרותם של תאי דם תקינים ונורמליים, מה שיוצר מחסור בתאי דם אדומים. כשזה קורה מופיעה גם אנמיה, ובעקבותיה ניתן לזהות ליקויים נוספים, לרבות מחסור בטסיות הדם ומחסור בתאי דם לבנים, מה שמוביל לדימומים וזיהומים שונים.

לוקמיה בילדים – למה זה קורה?

על אף הניסיון לזהות גורמים ישירים שעשויים להוביל להופעתה של המחלה, עד היום אין כל הוכחה לקיומו הוודאי של גורם כזה או אחר. עם זאת, ישנם גורמי סיכון שעשויים לשחק תפקיד, לרבות חשיפות לקרינה ברמה גבוהה מאוד או בשל תסמונת גנטית כדוגמת תסמונת דאון.

לוקמיה מיאלואידית חריפה – איך מזהים?

בדומה למחלות אחרות, ובפרט למחלות סרטן שונות, גם לוקמיה מיאלואידית מלווה בתסמינים שיכולים לשמש תמרור אזהרה ומחייבים פניה לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי. ייתכנו מצבים שבהם לא יורגשו תסמינים מיוחדים, והלוקמיה תתגלה במקרה בבדיקת דם, אבל לרוב ניתן לזהות תסמינים שונים, לרבות:

  • זיהומים חוזרים ונשנים
  • דימומים מהאף, ואצל נשים צעירות או נערות – דימום משמעותי יותר בזמן המחזור החודשי
  • עייפות מוגברת וחוסר אנרגיה
  • פריחה אדומה באזור הרגליים או בפה

ישנם גם תסמינים שנחשבים נדירים יותר אבל חשוב להכיר אותם, כמו טשטוש בראייה, כאבי עצמות או נפיחות בחניכיים.

לוקמיה בילדים – איך מאבחנים?

כאשר מופיעים התסמינים שהוזכרו כאן, גם אם בחלקם, הרופא המטפל יבצע בדיקה גופנית ובעקבותיה יופנה הילד לספירת דם. עם קבלת התוצאות, ובהנחה שאכן עולה מתוכן חשד שיש לבחון לעומק, תתקבל הפנייה נוספת – הפעם להתייעצות עם המטולוג מומחה לאבחון מחלות דם. בשלב הזה תתבצע סקירה מדוקדקת של ההיסטוריה הרפואית של הילד ולאחר מכן יבוצעו בדיקות דם מקיפות יותר ובדיקת מח עצם. רק לאחר השלמתן של הבדיקות ניתן יהיה לקבוע האם אכן מדובר בלוקמיה מיאלואידית.

איך מתבצעת בדיקת מח עצם?

הבדיקה החשובה, בתהליך האבחון של לוקמיה מיאלואידית, הוא בדיקת מח עצם והיא מתבצע לרוב תחת הרדמה כללית (אם כי במצבים שונים ניתן לבצע גם תחת הרדמה מקומית). זוהי בדיקה קצרה שנמשכת כעשרים דקות בלבד ובמהלכה נשאבת דגימה של מח העצם באמצעות מחט ייחודית. אין לה סיבוכים מיוחדים אם כי ייתכן שתופיע תחושת כאב שתימשך לכל היותר מספר ימים. לניתוח הדגימה שנאספה ייעשה שימוש במיקרוסקופ, והגורם המקצועי שיבצע את האנליזה ינסה לאתר תאי דם בלתי תקינים.

לוקמיה מיאלואידית - Myeloid leukemia, עמותת רחשי לב למען ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם לוקמיה מיאלואידית - Myeloid leukemia, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

איך מזהים לוקמיה מיאלואידית חריפה?

שוב לזהות את סוג המחלה באופן מדויק כדי לטפל בה בהתאם. אם כן, הדגימה שנאספה בשלב הבדיקות נבחנה בכמה דרכים שמסייעות לאבחון מדוקדק של המחלה.

  • הבדיקה המורפולוגית בוחנת את מראה התאים ואת אחוז תאי הלוקמיה במח העצם.
  • בדיקת אפיון תאים בוחנת את התאים החולים ובפרט את ההרכב החלבוני שלהם, שמגדיר את סוג הלוקמי ומסייע באבחון לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML).
  • בדיקת ציטוגנטיקה בוחנת שינויים בכרומוזומים ולעיתים מספקת מידע בנוגע לאופן שבו עשויים התאים להגיב לטיפול כזה או אחר.
  • בדיקת PCR מזהה שינויים בגנים של התאים החולים, וזוהי למעשה בדיקה מולקולרית שתורמת מאוד לאבחון המחלה ולמעקב אחריה.

המשתנה המרכזי: סיווג הלוקמיה

עוד משתנה קריטי בבניית תוכנית טיפול הוא הגדרת תת-הקבוצה, כאשר נהוג לסווג את המחלה בהתאם לתאים הבלתי תקינים שאותרו. הסיווג מתבצע על פי מערכת FAB (מערכת מיון צרפתית-אמריקאית-בריטית) או מערכת המיון של ארגון הבריאות העולמי, והוא תורם באופן ניכר ליכולת של הרופא לבנות תוכנית טיפול ולנבא באופן אופטימלי יותר.

כדי לסווג את המחלה נבחנים: (1) שינויים כרומוזומליים, (2) התפתחות של הלוקמיה בשל טיפול שניתן בעבר נגד סוג כלשהו של סרטן.

טיפול בלוקמיה בילדים

לוקמיה מיאלואידית, בדומה לסוגי סרטן אחרים בילדים ובמבוגרים כאחד – היא מחלה שמחייבת טיפול המותאם באופן מדויק לצרכיו הייחודיים של כל מטופל. למעשה, ההחלטה כיצד נכון לטפל בכל ילד תלויה בשורה של גורמים ומשתנים, לרבות מאפייני המחלה, גילו של הילד או מחלות רקע שעשויות להשפיע על תוכנית הטיפול. אם כן, הבדיקות המקדימות חיוניות כדי לספק לצוות הרפואי את כל המידע הדרוש לאיתור החלופות הטובות ביותר ולבניית תוכנית אפקטיבית שתשיג את התוצאות האופטימליות.

באופן כללי הטיפול המקובל בלוקמיה, בוודאי בקרב החולים הצעירים, הוא הטיפול הכימותרפי והוא נחשב לטיפול אינטנסיבי מאוד. עם השלמת הטיפול ייתכן שתתבצע השתלת מח עצם, לרוב באמצעות תרומה שתינתן על ידי קרוב משפחה שנמצא מתאים לכך, אך במקרים מסוימים נדרשת תרומה חיצונית, למשל מתוך מאגרי תורמים פוטנציאליים. בנוסף ישנן תרופות חדשניות (בין אם מאושרות וכלולות בסל, ובין אם בשלבי מחקר מתקדמים).

לוקמיה בילדים - טיפול כימותרפי

גם לצורך ההתמודדות עם לוקמיה מיאלואידית מקובל לתכנן טיפול כימי המשלב בין תרופות שונות, ונועד להקל על המחלה, לייצר הפוגה ובמקרים מסוים להוביל גם לריפוי מלא. הטיפול אינטנסיבי ומורכב, ולכן הוא מחולק למספר מחזורים שביניהם ניתנות לילד הפוגות החיוניות להתאוששות של הגוף.

יש לטיפול הכימותרפי יתרונות רבים והוא נחשב לכלי אפקטיבי בריפוי המחלה. עם זאת, חשוב לזכור ולדעת מראש שישנן גם תופעות לוואי שונות, והן עשויות להיות חריפות יותר אצל אנשים מסוימים. מעייפות מוגברת ובחילות, דרך ירידה במשקל וכאבים המופיעים גם לאחר הטיפול, תסמינים אלה הם בלתי נמנעים אם כי ניתן לספק הקלה מסוימת באמצעות משככי כאבים ותרופות ייעודיות, כמובן בכפוף לייעוץ עם הרופא המטפל.

לוקמיה בילדים - השתלת מח עצם

למרות שיש לכימותרפיה המון יתרונות והיא חשובה בטיפול בלוקמיה מיאלואידית, כמות התרופות הכימיות שניתן לכלול בטיפול מוגבלת. הסיבה העיקרית לכך היא ההשפעה שלה על מח העצם. אם כן, כדי להשלים את הטיפול נדרשת השתלת מח עצם שמעניקה למוח גם מקור למח עצם בריא, מה שמסייע רבות לטיפול הכימותרפי ומשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול. כאמור, ברוב המקרים ההשתלה תבוצע על ידי תורם מהמשפחה, אך במקרים שבהם לא נמצא תורם שיכול להתאים בין קרוביו של הילד – ניתן לפנות למאגרי תורמים.

לוקמיה חריפה – ההחלמה וההישנות

סיכויי ההצלחה של הטיפול הכימותרפי טובים, וחולים רבים יכולים להגיע לריפוי בעקבות הטיפול. עם זאת, ישנם גם מקרים שבהם מופיעה המחלה שוב, לעתים שנים ממועד השלמת הטיפול בה. עם הישנות המחלה נדרש ייעוץ אצל הרופא המטפל, וסביר להניח שיציע תוכנית שונה שכן לוקמיה מיאלואידית עשויה להיות עמידה לטיפול שהתקבל בעבר. זוהי גם הסיבה לכך שעם השלמת הטיפול חשוב להמשיך ולהגיע לבדיקות מעקב אצל הרופא המטפל.

ההתמודדות הרגשית והעלויות הנלוות

על אף שישנם טיפולים שונים להתמודדות עם סרטן לוקמיה בילדים, ועל אף המחקרים הקליניים הרבים שמתבצעים במטרה לאתר תרופות ופתרונות חדשניים, אין ספק שגילוי המחלה מהווה נקודת ציון משמעותית עבור הילדים ובני משפחותיהם. ממועד האבחון ולכל אורך הטיפול במחלה, צפים רגשות שליליים ומתעוררים מתח, חרדה ואף לחץ כלכלי הקשור בעלויות הנדרשות לטיפולים השונים.

כדי להעניק למשפחות את התמיכה הנדרשת, ובפרט לילדים שנמצאים במלחמה יומיומית על בריאותם ועל עתידם, עמותת "רחשי לב" מפעילה מערך שלם של מתנדבים ופעילים. כל אלה יחד מקלים על סבלם של הילדים, תורמים למורל ומחזקים גם את המשפחות שמתמודדות עם אתגרים לא פשוטים. בנוסף מסייעת העמותה ברכישת ציוד רפואי ותרופות, בפעולות הסברה ובליווי אישי לכל אורך הדרך.

ניתן לתרום לפעילותה של העמותה בכל עת דרך האתר או המענה הטלפוני, והתרומה שלך חשובה מאוד לכל ילד וילד.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות גידולים בכבד בילדים, סרטן לימפומה בילדים, סרטן העצמות בילדים, סרטן המוח בילדים, סרטן רקמות רכות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

X
דילוג לתוכן