גידולים בתאי נבט בילדים – Germ Cell Tumors

על אף שהם נחשבים לגידולים נדירים בילדים יחסית, גידולים בתאי נבט בילדים הם בעיה מדאיגה שמחייבת ערנות וטיפול המותאם לצרכיו הייחודיים של הילד. כדי להבין איך מאבחנים את המחלה ואיך ניתן לטפל בה, חשוב להבין את מקורה ואת משמעותה בפועל.

תאי הנבט – מה תפקידם?

תאי הנבט של האדם הם אלה שמייצרים את הביציות או את הזרעים, אך במקרים מסוימים עשויה ההיפתחות שלהם להיפגע. במצבים אלה עשויים התאים להישאר בגוף התינוק, תוך שהם מייצרים גידולים ממאירים. חשוב לזכור כי מדובר במחלה נדירה יחסית, אך כאשר היא מופיעה היא עשויה להופיע במקומות שונים, ובפרט באשכים או בשחלות, בתחתית עמוד השדרה, במוח, בחזה או בבטן. על פי הסטטיסטיקה, כארבעה אחוזים ממקרי הסרטן בקרב ילדים מאובחנים במחלה זו, ובארה"ב הגדולה מאובחנים פחות מ-1,000 מקרים חדשים מדי שנה.

גידולים בתאי נבט בילדים – תסמינים

באופן כללי ניתן להצביע על מוקדים מרכזיים בהם קיים סיכוי סביר להופעתם של גידולים בתאי הנבט, לרבות הבטן והאגן, האשכים או השחלות, וכן המוח והחזה. במקרים מסוימים ייתכן כי מדובר בגידולים שפירים, או טרטומות שעשויות להוביל לתסמינים שונים בשל הלחץ שהם מפעילים. עם זאת, גידולים ממאירים עשויים לפגוע באשכים ובשחלות, ולהתפשט לאזורים אחרים בגוף. אם כן, כדאי להכיר את התסמינים המרכזיים ולפנות לייעוץ רפואי מיד עם הופעתם:

  • הופעתה של מסה (ללא כאב) בשק האשכים
  • כאבי בטן ועצירות כאשר הגידול מופיע בבטן או בשחלות
  • כאבי חזה או קוצר נשימה כאשר הגידול מופיע בבית החזה
  • כאבי אגן, עצירות ועיכובים במתן שתן כאשר הגידול מופיע באגן
גידולים בתאי נבט בילדים - Germ Cell Tumors, רחשי לב, עמותה למען ילדים חולי סרטן

איך מאבחנים גידולים בתאי נבט?

עם הופעתם של התסמינים שהוזכרו לעיל, גם אם בחלקם, חשוב לפנות מוקדם ככל האפשר לקבלת ייעוץ רפואי ולביצוע אבחון יסודי ומעמיק. במסגרת האבחון תבוצע בדיקה גופנית, וסביר להניח כי הרופא יבקש לבצע שורה של בדיקות אחבוניות נוספות, לרבות בדיקות דם, איתור חלבונים כמו AFP או HCG המיוצרים על ידי תאי הנבט, ביופסיה לקביעת אופי המחלה והיקפה, וכן בדיקות הדמיה שונות, בהן בדיקות MRI ו-CT, צילומי רנטגן ואף אולטרסאונד. כל זאת בכפוף להמלצת הרופא ובהתאם לצורך.

שיטות לטיפול בסרטן בקרב ילדים

כאשר מתגלים גידולים בתאי נבט בילדים, בין אם בקרב בנים ובין אם בקרב בנות, חשוב להבחין בין גידול שפיר לממאיר. במצבים רבים, כאשר הגידול שפיר, בהחלט ייתכן שהליך כירורגי יספיק כדי להסיר את הגידול ולהוביל לריפוי. עם זאת, במקרים שבהם הגידול סרטני ואף אם ניתן להסירו באופן מלא בחדר הניתוחים, נדרשים גם הליכים נוספים.
בפרט נדרש טיפול כימותרפי שמטרתו לסייע בהתמודדות עם גרורות שעשויות להישלח לאזורים בגוף. הכימותרפיה יעילה מאוד בטיפול בסרטן בכלל, ובפרט כאשר מדובר בגידולים בתאי הנבט. היא מחייבת שילוב מדוקדק ומתוכנן היטב בין תרופות כימיות שונות, ושילוב זה ייקבע על ידי הגורם המטפל. בנוסף, אם המחלה תחזור שוב ניתן יהיה לבחון אפשרויות נוספות, לרבות השתלת מח עצם.

גידולים בתאי נבט בילדים - הטיפולים ותופעות הלוואי

שיטות הטיפול השונות נחשבות אפקטיביות בהתמודדות עם מחלת הסרטן ועם גידולים בתאי נבט בילדים בפרט. עם זאת, חשוב לזכור שלשיטות אלה יש גם תופעות לוואי שונות. כך, על אף שהמטרה של הטיפול הכימותרפי היא להרוס את תאי הגידול הסרטני ולהאריך את תוחלת החיים של החולה, התופעות הפיזיולוגיות הנלוות משפיעות באופן ניכר על איכות החיים:

  • תשישות ועייפות בתקופת הטיפולים ואף בסמוך למועד השלמתם
  • בחילות והקאות בסמוך למתן התרופות ואף למשך מספר ימים
    פגיעה בתיאבון ובבלוטות הטעם ואף הופעתם של כאבים בזמן הבליעה
  • שלשול בעקבות פגיעה אפשרית ברירית מערכת העיכול
  • נשירת שיער באופן חלקי או מלא
  • פגיעות נוספות, לרבות פגיעה בעור ובציפורניים, השפעה על מערכת העצבים ופגיעה בתפקוד הכליות
  • פגיעה בשמיעה
  • פגיעה ריאתית
  • סכנה לסרטן משני שאופייניות לטיפול BEP

בחלק מהמקרים ניתן להקל על תסמינים כאלה ואחרים, למשל באמצעות תרופות ייעודיות ומשככי כאבים. מומלץ לפנות לצוות הרפואי לקבלת סיוע וכלים שיקלו על תהליך ההתמודדות או לכל הפחות יקלו על התסמינים המופיעים ועל הפגיעה באיכות החיים לאורך הטיפול.

ניסויים קליניים לטיפול בגידולים סרטניים

ישנם מקרים שבהם ניתן להשתתף בניסוי קליני, שלב אחרון ומרכזי בכל הליך שנועד לבחון טיפולים חדשניים בקרב חולי סרטן. הניסוי הקליני נועד כדי לוודא שהטיפול אכן יעיל, וכן כדי לוודא שהוא מסוגל לספק מענה אמיתי לילדים. בנוסף, במהלך הניסוי נבדקים גם נושאים אחרים, מתגובת הגוף והגידול לטיפול עצמו, ועד לתופעות הלוואי. אם כן, ייתכן כי ניסויים שונים יכולים להתאים גם במצב זה, וכדאי לבחון את האפשרות עם הצוות הרפואי בהתאם למצבו של הילד, לאופי הניסוי ולסיכויי ההחלמה שלו.

גידולים בתאי נבט בילדים - בדיקות לאורך הטיפול ולאחר השלמתו

לאורך כל הליך הטיפול ובוודאי לאחר השלמתו, נדרש מעקב תמידי אחר מצבו הבריאותי של הילד. לשם כך נדרש איסוף קבוע ומתמשך של דגימות דם, והן שיאפשרו לפקח אחר רמות ההורמונים המופרשים. מעקב זה יאפשר לאתר בזמן עלייה במדדים, נתון שמחייב טיפול נוסף וביצוע התאמות ודיוקים בתוכנית הטיפול. חשוב להדגיש כי ברוב המקרים ניתן להגיע להחלמה מלאה, וכאשר מוסרת שחלה אחת (או כאשר מוסר אשך אחד), יש סיכוי גבוה למנוע פגיעה ביכולת הפוריות בהמשך הדרך.

ליווי רגשי ומקצועי לאורך המסע - עמותת רחשי לב

למרבה הצער, ישנם מספר סוגי סרטן בילדים הנחשבים לנפוצים יותר לצד סוגי סרטן נדירים יחסית. כך או כך, אין ספק כי עבור הילד ועבור המשפחה מדובר בשינוי מהותי של שגרת החיים המוכרת, במציאות חדשה ובעיקר בראשיתו של מסע שמלווה בחששות ובחוסר וודאות. הצוות המקצועי והמתנדבים של עמותת "רחשי לב" מתייצבים לצדן של המשפחות בתהליך הזה, משלב האבחון ולכל אורך הדרך. זאת באמצעות פעילויות שונות שנועדו לרומם את המורל של הילדים ולאפשר להם להתמקד במשימה, וכן באמצעות סיוע כלכלי, הסברה ותמיכה בעת השהות במחלקות בבתי החולים.
פעילותה החשובה של העמותה  אפשרית בזכות התרומות הרבות, קטנות וגדולות כאחד. לכל תרומה יש השפעה אדירה על הילדים, על הוריהם ועל המשפחה בכלל, והיא יכולה לשנות את חייהם של אנשים רבים החווים מצוקה רגשית ואתגרים נפשיים הנלווים לכאב הפיזי ולהתמודדות עם המחלה ועם הטיפול האינטנסיבי בה. התרומה שלכם יכולה לסייע רבות, וכדי לסייע לנו במאבק למען הילדים, אתם מוזמנים לפנות לצוות העמותה כבר עכשיו.

ארגון רחשי לב תומך בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ארגון רחשי לב, התומך בילדים חולי סרטן ומשפחותיהם מאז 1989, פועל במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ובבית החולים איכילוב בתל אביב, מרכזים של מצוינות המשרתים אוכלוסיות מקומיות ובינלאומיות. בשנות הפעילות הארוכות, יצר ארגון רחשי לב קשרים עם רופאים מומחים מהשורה הראשונה בתחום סרטן בילדים, בארץ ובעולם, המכירים ומוקירים את פעילות הארגון, מלווים את העשייה והפעילות, מייעצים לחולים המלווים על ידי הארגון ושמחים תמיד לסייע לילדי רחשי לב.

באתר תמצאו גם מידע אודות זכויות חולי סרטן, גידולים בכבד בילדים, לוקמיה בילדים, סרטן המוח בילדים, טיפול חדשני בסרטן ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.
X
דילוג לתוכן