גידולים במוח הם הסרטן השני בשכיחותו בילדים.
מערכת העצבים המרכזית הכוללת את המוח ואת חוט השדרה המחובר אליו, ושבאמצעותו המוח מקושר לכל איברי הגוף.
המוח מורכב משלושה חלקים עיקריים ואלו הם:
- המוח הגדול (Cerebrum) – תופס את מרבית נפח הגולגולת, מתרגם מידע שמתקבל מהחושים ואחראי לביצוע הפעולות הרצוניות של הגוף. החלק הבולט ביותר במוח הגדול הוא קליפת המוח, שמכסה את השכבה החיצונית שלו ושולטת על הפעלתם של השרירים הרצוניים. קליפת המוח נחלקת לארבע אונות: האונה המצחית, האונה העורפית, האונה הקודקודית והאונה הרקתית.
- גזע המוח (Truncus encephali) – נמצא בחלק התחתון של המוח ומקושר לחוט השדרה. שולט על תפקודים בסיסיים של הגוף, כמו נשימה ועוררות. דרכו עוברות פקודות מוטוריות מהמוח לחוט השדרה. אחראי על תהליכים פיזיולוגיים חיוניים ובהם: פעולות הלב והנשימה, ויסות טמפרטורת הגוף, ויסות הדופק ולחץ הדם, שליטה על מנגנוני ערנות ושינה, יצירת חלק מן הרפלקסים, תנועת העיניים והאישונים ותפוקת השתן. עוברות דרכו מסילות עצביות חשובות, המשמשות את המערכת המוטורית ומערכת המגע. ממנו יוצאים גם רוב העצבים שמקשרים את המוח לשרירים ולקולטני חישה באזור הראש.
- המוח הקטן (Cerebellum) – ממוקם בחלק האחורי של הראש ואחראי על שווי המשקל של הגוף ועל הקואורדינציה והתאום בין סוגי התנועות השונות בגוף. קשור לתהליכים שפתיים ורגשיים, אך דרך השפעתו על תהליכי חשיבה אלו עדיין לא ברורה.
התסמינים לגידולים מוחיים
התסמינים לגידולים מוחיים הינם מגוונים, ויכולים להופיע התסמינים הבאים:
- כאבי ראש
- הקאות (לרוב בזמן קימה משינה)
- שיתוק מחצית הגוף או הפנים
- הפרעות בבליעה
- דיבור מאנפף ולא ברור
- פזילה
- ריצוד של העיניים
- עייפות והפרעות בשמיעה
- הטיה של הראש לצד
- חוסר יציבות בהליכה
- קשיי קואורדינציה של הגוף
איך מאבחנים גידול במוח?
אבחון של גידול במוח מתבצע בעזרת בדיקת הדמיה של המוח. לרוב הבדיקה הראשונית שתבוצע היא הטומוגרפיה הממוחשבת – CT. עם זאת, בדיקת CT לבדה בדרך כלל לא מספיקה ונדרשת בנוסף בדיקת MRI של המוח, לפי גילו של הילד, יישקל צורך בהרדמה.
איך מטפלים בילדים עם גידול במוח?
אפשרויות הטיפול בגידולי מוח בילדים תלויות בסוג הגידול, במיקומו ובגיל הילד.