רבדומיוסרקומה – Rhabdomyosarcoma

מדי שנה מאובחנים בישראל ובארה"ב מאות מקרים חדשים של ילדים עם רבדומיוסרקומה, גידול שמורכב מתאים סרטניים. זהו אחד מעשרות סוגי סרקומות, גידולים במערכת התנועה שמופיעים בשכיחות גבוהה יותר אצל ילדים ומתבגרים. אבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים לסייע באופן ניכר להצלחת הטיפול, כאשר שיעור המחלימים מהמחלה עומד היום על כ-60 אחוזים מכלל החולים.

מה היא סרקומה?

לפני שנבין מה היא רבדומיוסרקומה, מה מאפיין אותה ואיך ניתן לגבור על המחלה, נחזור צעד אחד לאחור ונתמקד בסרקומה – סרטן של רקמות החיבור בגוף. סרקומה אפשר לזהות במוקדים שונים ובמגוון רקמות:

  • סרקומה של רקמות השומן (ליפוסרקומה)
  • סרקומה של השריר הלא רצוני (ליוסרקומה)
  • סרקומה של השריר הרצוני (רבדומיוסרקומה)
  • סרקומה של המפרקים (סרקומה סינוביאלית)
  • סרקומה של כלי הדם (אנדיוסרקומה)

אלה רק חלק מסוגי הסרקומות, ועל אף שישנם סוגים רבים, גידולים אלה נחשבים נדירים יותר בהשוואה לגידולים אחרים. לרוב הן מאובחנות בשלב מוקדם ומקומי יחסית, אבל ישנם גם מצבים רבים שבהם יאובחן הגידול רק לאחר שיופיעו גרורות באזורים מרוחקים יותר. גרורות מעין אלה מאפיינות מחלה בדרגת חומרה גבוהה יותר, ובשלב מתקדם המסע אל הריפוי מורכב יותר אם כי ניתן להשיג ריפוי גם לאחר שאובחנו גרורות.

רבדומיוסרקומה – המאפיינים המרכזיים

בין סוגי סרטן רקמות רכות בילדים, רבדומיוסרקומה הוא אחד הגידולים המרכזיים והנפוצים יותר, ובין כלל הגידולים הממאירים מדובר על שכיחות של כחמישה אחוזים. הוא עשוי להופיע בגילאים שונים, בעיקר בילדות ובגיל ההתבגרות, כאשר רוב המקרים המדווחים מאובחנים בטווח שבין גיל שנתיים לגיל ארבע, או בין 14 -17. ככלל נראה שמקורו של הגידול הוא בתאים סרטניים בתאי שריר לא בשלים, ולרוב ניתן לאבחן אותו בראש ובצוואר, בדרכי השתן , בגב ובגפיים. עם זאת, ישנם מקרים נדירים שבהם יזוהה הגידול גם במקומות אחרים בגוף.

 

בקרב ילדים ניתן לזהות שני סוגים מרכזיים של המחלה, כאשר הבדיקה הפתולוגית תסייע באפיון סוג הגידול הספציפי:

  • ERMS – נפוץ יותר אצל ילדים צעירים יותר, בפרט באזורי הראש והצוואר, מערכת השתן או סביב העין
  • ARMS – מאפיין למעלה מרבע מהמקרים של רבדומיוסרקומה ומופיע בעיקר בקרב מתבגרים, כאשר השכיחות שלו גבוהה באזור בגפיים (הן העליונות והן התחתונות)

תסמינים המעידים על רבדומיוסרקומה

ניתן לזהות סימפטומים שונים שעלולים להעיד על קיומו של הגידול, כאשר הסימפטום הבולט יותר הוא הופעתו של גוש באזור הפגוע (הראש, מערכת השתן או הגפיים למשל). בהתאם למיקומו של הגידול ניתן לזהות גם תסמינים נוספים, כמו חסימה של מעבר אוויר אם הגידול ממוקם בראש או בצוואר, קשיים במתן שתן אם הגידול ממוקם בשלפוחית, וכן עלייה בחום הגוף, בחילות והקאות או ירידה בתיאבון. במקרים שבהם הגידול מאותר ברגל, ייתכן שהילד יסבול מצליעה.

אבחון Rhabdomyosarcoma

המטרה העיקרית בתהליך האבחון היא לזהות האם אכן מדובר בגידול סרטני, מה מיקומו ומה חומרת המצב. כדי לקבל תמונה מלאה ומדויקת ייעשה שימוש במספר אמצעים.
ביופסיה – בהליך זה נאספת דגימת רקמות מהאזור שבו על פי החשד נמצא הגידול, ובדיקה פתולוגית תספק מידע מפורט ביחס למאפייני הגידול. ישנן דרכים שונות לבצע את איסוף הדגימה, המוכרת שבהן כוללת שימוש במחט המוחדרת אל האזור לאחר ביצוע הרדמה מקומית. בקרב ילדים יש סיכוי גבוה יותר לבצע איסוף דגימה תחת הרדמה מלאה, ופעולה זו אמורה לספק את הצוות הרפואי ולהעניק דגימה מספקת לבחינה.
כאשר לא ניתן להשתמש במחט או כאשר קיים חשש שהממצאים לא יהיו חדים וברורים מספיק, ניתן לבצע ביופסיה פתוחה המתבצעת תמיד תחת הרדמה מלאה. שיטה זו מאפשרת גישה טובה יותר לאזור הנגוע וכך ניתן לאסוף דגימת תאים, ואף מספר דגימות במידת הצורך. הממצאים יתקבלו לאחר כעשרה ימים, ורק עם קבלתם ניתן יהיה להגדיר את חומרת המחלה – ולקבוע תוכנית טיפול מותאמת.

 

  • צילומי חזה ו-CT – מטרת הצילומים לזהות האם ישנן גרורות גם באזורים אחרים, ובפרט בריאות. בבדיקת הרנטגן נעשה שימוש במכשיר ייחודי שמאפשר לנו לקבל תמונה רחבה ותלת ממדית של האזור בו קיים הגידול. הבדיקה עצמה איננה פולשנית ואיננה מכאיבה, והיא נמשך דקות ספורות בלבד. בנוסף היא מלווה בחשיפה לכמות קטנה יחסית של קרינה
  • אולטרסאונד ו-MRI – בדיקות אלה מסייעות לבחינת המיקום המדויק של הגידול וכן לצורך זיהוי ההתפשטות שלו לאזורים אחרים, כאשר מכשיר MRI הוא למעשה מכשיר גדול בצורת גליל, ובמרכזו מיטה. על מיטה זו ישכב הילד זמן ממושך וללא תנועה, והוא מסייע בקביעת גודל הסרקומה וכן באיתור מיקומה המדויק והרקמות הסמוכות אליה

 

במקרים מסוימים עשוי הרופא לבצע בדיקות נוספות, לרבות בדיקות PET CT או מיפוי עצמות. לרוב יימצא הגידול באזור אחד בלבד, אבל ב-15% מהמקרים יתגלו גרורות גם בריאות, בעצמות או במערכת העצבים המרכזית.

 

טיפול בסרטן רקמות רכות בילדים

בזכות המידע המפורט שמתקבל באבחון יסודי ומעמיק, ניתן לקבוע את תוכנית הטיפול. תוכנית זו תלויה בגורמים שונים, ובפרט בקצב ההתפשטות של הגידול, במיקום שלו ובהיקפו. ככל שידוע כיום, רבדומיוסרקומה רגישה לטיפולי כימותרפיה ולהקרנות, והם מהווים חלק בלתי נפרד מהפרוטוקול.

אם כן, בדרך כלל יבוצע ניתוח לצורך כריתה ראשונית של הגידול, במידת האפשר ובתלות במיקומו של הגידול כמובן. בנוסף ניתן טיפול כימי שמשלב למעשה בין תרופות שונות ומתפרש על פני מספר מחזורים שנמשכים כשלושה שבועות כל אחד. בחלק מהמקרים הטיפול הכימותרפי יסייע משמעותית בטיפול ויאפשר כריתה מלאה בניתוח חוזר. כך או כך, השלב הבא כולל טיפול בקרינה.

חשוב לזכור שלטיפולים מסוימים עשויים להתלוות תופעות לוואי, לרבות נשירת שיער, ירידה בתיאבון ובמשקל, תשישות ובחילות. עם זאת, הצוות הרפואי יכול להציע היום פתרונות ייעודיים להקלה על הופעתם של תסמינים אלה, ואף שתרופות שונות יתקשו להעלים את התסמינים באופן מוחלט – הן עשויות להוביל לשיפור מסוים באיכות החיים גם במהלך הטיפול המורכב.

רבדומיוסרקומה, שיעורי ההחלמה – והיום שאחרי

הנתון המעודד הוא שילדים רבים מחלימים מסוגי סרטן שונים, לרבות רבדומיוסרקומה. באופן טבעי שיעורי ההחלמה תלויים בנקודת הזמן שבה הגילוי זוהה, וכן בקצב הגדילה שלו. עם זאת, גם לאחר ההחלמה ועם השלמת הטיפול, חשוב לבצע בדיקות תקופתיות. לבדיקות אלה יש משמעות גדולה

מאוד משום שהן מאפשרות לרופא לוודא שהמחלה אכן בנסיגה, ואין הישנות או לחלופין, סיבוכים אלה ואחרים. עם הזמן תדירות הפגישות צפויה לרדת.

על אף שיעורי ההחלמה הנאים, רבדומיוסרקומה עשויה לחזור בדומה לאופן שבו עשויים סוגי סרטן אחרים לחזור לאחר פרק זמן מסוים ואף לאחר מספר שנים. הישנות המחלה מפחיתה את סיכויי ההבראה, אם כי ישנן תוכניות טיפול ייעודיות המותאמות לילדים גם בשלב הזה.

התמודדות רגשית עם רבדומיוסרקומה

באופן טבעי ומובן, רבדיומיוסרקומה מעוררת תחושות של פחד ומתח בקרב הילדים ובני המשפחה, באופן שאיננו שונה מקבלת אבחנה דומה גם ביחס לסוגי סרטן אחרים. אין ספק שזהו רק הצעד הראשון בראשיתו של מסע מורכב, ולמשפחה נדרשת מערכת תומכת שתאפשר לה לקבל את ההחלטות הנכונות עבור הילד, ולהעניק לו את החיזוקים והתמיכה להם הוא זקוק.
עמותת רחשי לב מלווה ומעניקה מעטפת חמה לילדים ובני משפחתם, המתמודדים עם מחלת בסרטן. במסגרת פעילותה מתכננת עמותת רחשי לב שורה של אירועים ייחודיים ומרגשים לילדים ולמשפחות , לרבות ליווי במחלקות, מסיבות לציון ימי הולדת וחגים, וכן סיוע כלכלי והגשמת משאלות לילדים . כל אלה מספקים הקלה מסוימת ותמיכה משמעותית מאוד, והם מהווים חלק בלתי נפרד מהתהליך שעוברת המשפחה מרגע האבחון ועד להשלמת הטיפול.
פעילותה של עמותת רחשי לב נשענת על תרומות ועל התנדבות, שני מרכיבים חיוניים שמהווים את אבן היסוד שלה. התרומה שלכם היא שמאפשרת לנו להמשיך לפעול למען הילדים והמשפחות, לרכוש ציוד רפואי ולספק מידע, הסברה, כלים להתמודדות רגשית ואף סיוע כלכלי למימון טיפולים יקרים . אתם מוזמנים לתרום ולהתנדב למען הילדים הזקוקים כל כך לתמיכה וליווי בדרך הארוכה שמצפה להם כמו כן הנכם מוזמנים לתרום לעמותת רחשי לב למענם של ילדים ובני משפחתם המתמודדים עם מחלת הסרטן .

באתר תמצאו גם מידע אודות סוגי סרטן בילדים, גידולים נדירים בילדים, גידולים בכבד בילדים, לוקמיה בילדים – Leukemia, סרטן לימפומה בילדים , סרטן רקמות רכות בילדים, סרטן העצמות בילדים ועוד. לפרטים ולמידע ניתן ליצור קשר עם עמותת רחשי לב – עמותה הפועלת למענם של ילדים, בני נוער ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלת הסרטן בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.
X
דילוג לתוכן