בגוף האדם ניתן למנות למעלה מ-200 עצמות, לכל אחת מהן צורה משלה והן נבדלות אלה מאלה גם בגודלן. בעצמות חלולות אלה נמצא חומר ספוגי המוכר יותר בשם מח עצם, וזהו המקום שבו נוצרים תאי הדם. כדי למנוע את ההתחככות בין העצמות קיימים ביניהם מפרקים המחופים בסחוס, חומר גמיש שמאפשר את התנועה החלקה הזו.
חשוב להבין עוד כי לעצמות תפקיד משמעותי בהגנה על האיברים הפנימיים, כך שהן בהחלט חיונית מאוד בגוף. עם זאת, ישנם מצבים שבהם עשוי להתפתח גידול בעצמות, תהליך שמתרחש כאשר חלוקת התאים מתרחשת בקצב מהיר וללא שליטה. במצב כזה ייתכן גידול שפיר שאיננו שולח גרורות בדרך כלל, או גידול ממאיר שעשוי להתפשט במהירות ובצורה אגרסיבית מאוד.
סוגי סרטן העצמות
ישנם מספר סוגי סרטן העצמות או סרטן מח העצם, כאשר הסוג הנפוץ ביותר הוא אוסטארוסרקומה (Osteosarcoma), שעשוי להופיע בכל גיל, מהילדות ועד לגילאים מאוחרים יותר, ולרוב הוא יתפרץ בעצם הזרוע או ברגליים, אבל ייתכן שיופיע גם במקומות אחרים. סוג נוסף הוא יואינג סרקומה (Ewing’s sarcoma), הנחשב שכיח בעיקר בקרב צעיר ונפוץ בעיקר באזורי האגן והירך. בנוסף ניתן למנות גם סוגים אחרים של סרטן העצמות, לרבות כונדרוסרקומה (Chondrosarcoma) השכיח יותר בקרב מבוגרים (בעיקר בגיל העמידה) או אנגיוסרקומה (Angiosarcoma) הפוגע במוקדים שונים במקביל.
סרטן העצמות – גורמי הסיכון
בדומה לידע הקיים ביחס לסוגי סרטן אחרים בילדים, לרבות סרטן המוח בילדים או לוקמיה בילדים, למשל, גם כאן לא ניתן להצביע על גורמים ספציפיים שיסבירו את הופעתו של הגידול. עם זאת, מקובל להניח שמדובר במחלה שמקורה בשינויים המתרחשים בעצמות בתהליך הצמיחה של הילד, וזאת משום שהיא נפוצה יותר בקרב צעירים. אלא שעל אף שאין גורמים ישירים המשפיעים על היווצרותה של המחלה ישנם גורמים סיכון הנחשבים למרכזיים יותר. למשל, חולים שקיבלו בעבר הקרנות באזורים שבהם תיתכן פגיעה בעצמות, מי שיש לו מחלות רקע שונות כמו מחלת פאג'ט או היסטוריה במשפחה (רקע גנטי) – עשוי להיות בסיכון גבוה יותר.
סרטן עצמות ראשוני – תסמינים
הסימפטומים האפשריים שונים אלה מאלה והם תלויים בסוג המחלה ובמיקומה, וכן גם בהיקפו של הגידול. עם זאת, במקרים רבים סביר שתורגש רגישות באזור הנגוע, ובאופן כרוני, והיא תיעשה חמורה יותר בעת הפעילות הגופנית. זוהי נקודה משמעותית משום שבמקרים רבים ניתן לבלבל את הכאב עם מה שמוכר אצל ילדים ככאבי גדילה, על אף שבפועל ייתכן שיתגלה סרטן העצמות. נפיחות סביב העצם אפשרית אף היא, ובמצבים מעין אלה היא עשויה להעיד על החמרה במצב ועל התפשטות הגידול. תסמינים אפשריים נוספים כוללים צליעה (כשהגידול באזור הרגל), תחושת חולשה (כשהגידול באזור עמוד השדרה) וכן חום גבוה, עייפות כללית, זיעה מוגברת ואף ירידה במשקל הגוף.
סרטן העצמות – איך מאבחנים?
אם הופיעו תסמינים שונים או אם מתעורר כל חשש, חשוב לפנות לרופא לצורך אבחון, כאשר רופא המשפחה יפנה את הילד לבדיקות שונות, לרבות צילומי רנטגן, בדיקת גופנית ודגימת דם. במידה ואכן יאובחן סרטן העצמות, הצוות הרפואי יציע תוכנית טיפול המותאמת לסוג הסרטן, למיקום הגידול ולשלב המחלה. התוכנית תכלול, לרוב, הליכים הכוללים ניתוח, כימותרפיה והקרנות. כדי להעניק סיוע לילדים ולבני המשפחה, עמותת "רחשי לב" תהיה שם לכל אורך הדרך, עם תמיכה רגשית ונפשית , עם הידע המקצועי וכן עם הסיוע הכלכלי במידת האפשר. כל זאת בזכות צוות המתנדבים המסור והתורמים שמאפשרים לעמותה להמשיך לפעול למען הילדים הזקוקים לתמיכה רבה מאוד.