היום מוכרים שני סוגים עיקריים של סרטן הלימפה, לימפומה הודג'קין והנפוצה יותר לימפומה שאינה הודג'קין. אז נכון, שיעורי ההישרדות גבוהים מאוד, אבל אין ספק שמדובר במחלה שמשפיעה באופן ניכר על הילדים, על בני המשפחה, על התחושה הפיזית ובמידה רבה מאוד על הרגש ועל הנפש.
מה היא לימפומה שאינה הודג'קין?
מערכת הלימפה היא מערכת הגנה בסיסית וחשובה שאמורה לסייע לגוף במניעת זיהומים ומחלות. במערכת הזו נמצאים כלי הלימפה, הבלוטות, לימפוציטים הנלחמים בזיהומים וכן רקמה לימפטית ואיברים לימפטיים.
באופן שאיננו שונה מגידולים סרטניים אחרים, גם סרטן הלימפומה נוצר בשל פגיעה בתאים בגוף. באופן כללי, התחדשות התאים בגוף היא תהליך טבעי שמתנהל באין מפריע, אבל כאשר נוצרים תאים עודפים בהחלט עולה הסיכוי שייווצר גידול סרטני. כאשר מדובר בסרטן מסוג לימפומה שאיננה הודג'קין, הלימפוציטים הפגומים מתרבים בקצב מהיר מאוד, וברוב המקרים התופעה הזו תתרחש בבלוטות הלימפה, על אף שהיא עשויה להתפתח גם באזורים אחרים, כדוגמת העור, בלוטת התריס ואפילו הקיבה.
אבחון מדויק ומוקדם של המחלה, ותוכנית טיפול אפקטיבית, אלה הם הכלים המשמעותיים ביותר שיאפשרו להתמודד עם המצב ולמנוע את התפשטות המחלה אל הטחול, אל הכבד או אל הריאות.
לימפומה שאינה הודג'קין - גורמי הסיכון
קשה להצביע על גורם ישיר שמשפיע על הופעתה של המחלה, אבל מחקרים שונים זיהו גורמים שעשויים להעלות את הסיכון בקרב האוכלוסיה.
- פעילות בלתי תקינה של מערכת החיסון
- מחלה אוטואימונית, לרבות דלקת פרקים או דלקת בבלוטת התריס
- חשיפה לזיהומים ולחיידקים
- מי שהתמודד בעבר עם מחלת הסרטן ועבר טיפול כימי
- אדם שהוריו או קרובי משפחה אחרים מדרגה ראשונה חלו במחלה, נמצא בסיכון גבוה יותר
סרטן בלוטות הלימפה – תסמינים עיקריים
ברוב המקרים נזהה את סרטן הלימפה לאחר שתופיע נפיחות בבלוטות באזור כזה או אחר בגוף. נפיחות מהסוג הזה לרוב איננה כואבת, ואפשר למצוא אותו בצוואר, במפשעה או בבית השחי. בנוסף ניתן לזהות סימפטומים נוספים:
- קושי בבליעה או בנשימה
- בעיות עיכול וכאבי בטן
- ירידה במשקל באופן לא מתוכנן או רצוי
- עייפות ומחסור באנרגיה
- רגישות לזיהומים שונים
- הופעתם של שטפי דם
- זיעה מרובה – בעיקר בלילה
- חום בלתי מוסבר
- גירוד או פריחה בעור
אבחון סרטן בלוטות הלימפה בצוואר
עם הופעתם של התסמינים השונים, חשוב לפנות לייעוץ רפואי, כאשר רופא המשפחה הוא הגורם הראשון שיבצע בדיקה כללית וימליץ גם על בדיקות נוספות במידת הצורך. בשלב הזה ניתן לאבחן את סרטן בלוטות הלימפה ולאתר את מיקומו (למשל בצוואר) באמצעות מספר בדיקות מרכזיות.
ביופסיה – איסוף דגימת רקמה היא אחת הדרכים היעילות ביותר לאבחון המחלה, ואת הדגימה הזו מעבירים לבדיקת המעבדה. בדיקה זו יכולה לאשש (או להפריך) כי מדובר בלימפומה שאינה הודג'קין.
דגימות דם – בדיקות אלה תתבצעה באופן קבוע כדי לעקוב אחר בריאותו הכללית של המטופל ובמטרה לוודא כי הכבד והכליות מתפקדים ללא הפרעה.
סריקת CT – לאחר הבדיקה, שנמשכת כעשר דקות ואיננה מלווה בכל כאב או תופעת לוואי, ניתן לאתר בלוטות מוגדלות וכן לזהות סימנים מעוררי דאגה באשר לנוכחות המחלה גם באזורים אחרם.
סריקת MRI – כדי לבחון את המצב לעומק ובעיקר כדי לבדוק האם יש לימפומה בראש, בצוואר או במוח, נעשה שימוש בסריקת MRI. זוהי דרך נהדרת לקבל תמונה מלאה ומפורטת מאוד, והיא איננה כואבת על אף שהצורך להישאר בתנוחה אחת ללא תזוזה עלול לגרום לאי נוחות.
שילוב CT ו-PET – לצורך הבדיקה מוזרק אל הווריד סוכר רדיואקטיבי שמסוגל לזהות בלוטות נגועות, וזוהי בדיקה ארוכה יחסית (עד שעה וחצי).
דגימת מח עצם – זוהי בדיקה חשובה שמטרתה לבחון קיומם של תאים סרטניים במח העצם. בדיקה זו מלווה בזריקה להרדמה מקומית, ובשאיבת דגימה לצורך העברתה למעבדה.
לימפומה שאינה הודג'קין - שלבי המחלה
כדי לבנות תוכנית טיפול מתאימה על בסיס צרכיו הייחודיים של כל מטופל ובהתאם למצבו, חשוב לזהות את שלב המחלה, את מיקומה בגוף וכן האם התפשטה למקומות אחרים בגוף. נהוג לחלק את המחלה לארבעה שלבי מרכזיים:
שלב 1 – קבוצה אחת בלבד של בלוטות לימפה נגועה בלימפומה.
שלב 2 – שתי קבוצות (או יותר) נגועות, בצד אחד של הסרעפת.
שלב 3 – ניתן לזהות את המחלה משני צדי הסרעפת.
שלב 4 – המחלה התפשטה גם לאיברים אחרים, ובפרט לכבד או לריאות.
לימפומה שאינה הודג'קין - טיפול בלימפומה – איך זה עובד?
לאחר השלמת הבדיקות הדרושות, ועם קביעת שלב המחלה, ניתן לצאת לקרב ורצוי לעשות זאת עם תוכנית מלחמה ברורה. בשלב הזה חשוב להבין כי הבחירה בטיפולים השונים תלויה במטופל בלבד, וישנם סוגי טיפול שונים שחשוב להכיר לפני שמקבלים החלטות.
עם זאת, חשוב לזכור כי לרוב סיכויי ההחלמה גבוהים מאוד, וניתן להגיע גם לריפוי מלא. הדרך לשם איננה קלה, והיא מחייבת התגייסות נפשית ורגשית לא רק של הילד אלא של המשפחה כולה, כדי להעניק לו את התמיכה הדרושה לאורך הדרך.
לימפומה שאינה הודג'קין בשלב מוקדם – מעקב בלבד
אם קצב ההתפתחות של הלימפומות איטי והמטופל לא חווה סימפטומים כאלה ואחרים, בהחלט ייתכן שאין צורך להתחיל בטיפול. עם זאת, נדרש מעקב קבוע אחר המצב, כדי לפקח על ההתקדמות ולוודא שאין שינויים המחייבים שינוי גישה.
טיפול כימותרפי ללימפומה
הטיפול הכימותרפי משלב למעשה בין מספר תרופות במטרה להשמיד את התאים הסרטניים. את התרופות ניתן לקבל באמצעות גלולות (בבליעה) או דרך הווריד (בהזרקה). כדי להבטיח טיפול יסודי ומעמיק יותר, נדרש לרוב שילוב בין מספר תרופות, כאשר ההחלטה בנוגע לתרופות המעורבות ולכמויות תלויה בהמלצות הרופא – הניתנות על בסיס הבדיקות המקדימות בהתאם לשלב המחלה ולמיקומה.
טיפול כימותרפי ללימפומה עשוי להיות משולב עם טיפולים נוספים כמו הקרנות, והוא מתבצע במשך מספר שבועות, בחלוקה למחזורים ועם הפסקה בין כל מחזור. הוא עשוי להוביל לשורה של תופעות לוואי, לרבות עייפות ותשישות, בחילות ונשירת שיער. עם זאת, ישנן תופעות לוואי שניתן לאזן באמצעים שונים, והרופא המטפל יידע להמליץ למטופלים שונים על הפתרונות האידאליים עבורם.
הקרנות לטיפול בלימפומה
קרינה מייננת היא אמצעי חשוב שפוגע בתאים הסרטניים ומסייע בהשמדתם בלי לפגוע ברקמות הבריאות. השימוש בטכניקה הזו מתאים במיוחד במצבים שבהם המחלה ממוקדת באזור מסוים בגוף או כאשר נותרו תאי סרטן פעילים גם לאחר השלמת הטיפול הכימותרפי.
גם להקרנות יש תופעות לוואי משמעותיות, כמו חולשה ועייפות, הקאות ובחילות, וכן גירוי של העור, אדמומיות או התקלפות של העור.
לימפומה שאינה הודג'קין - טיפולים נוספים
לצד הטיפולים הכימותרפיים והטיפול בהקרנות ישנן דרכים נוספות להתמודד עם לימפומה שאינה הודג'ין. כך ניתן לשלב סטרואידים בטיפול הכימותרפי לחיזוק האפקטיביות של הטיפול, וישנם טיפולים באמצעות נוגדנים חד-שבטיים הניתנים במקביל או לאחר הטיפול הכימותרפי.
במקרים נדירים ניתן לבצע ניתוח, כאשר המחלה מזוהה בחלק אחד בגוף, וגם השתלת תאי גזע היא אפשרות קיימת אם כי נדירה. זהו טיפול אינטנסיבי מאוד, ולכן הוא איננו מתאים למי שמצבו הבריאותי ירוד ובהתאם יתקשה להתמודד עם תופעות הלוואי שהן חלק בלתי נפרד.
האתגר המשמעותי בהתמודדות עם סרטן בלוטות הלימפה
לרוב, במקרה שבו מאובחן סרטן הלימפה אצל הילדים, הגידול אגרסיבי ומחייב כימותרפיה במינון גבוה בנוסף לטיפולי הקרנות. במקרים אלה אף סביר שהילד יבלה את רוב הזמן הפנוי שלו בבית החולים, והוא ייעדר לא מעט מהמוסד החינוכי שלו.
מסיבה זו חשוב לנו להעניק לילד מסגרת תומכת מתאימה, לעודד אותו בתהליך המורכב ולחזק גם את בני המשפחה שמקיפים אותו לכל אורך הדרך. זוהי תמיכה משמעותית המהווה חלק מרכזי בפעילות עמותת רחשי לב, למען ילדים המתמודדים עם מחלת הסרטן, הכוללת בין השאר הפקת ימי כיף ונופשים, תכנון ימי הולדת , אמבולנס החלומות, פעילות מיוחדות ואף סיוע בנושאים אחרים כמו מימון תרופות שאינן בסל הבריאות במחלקות, סיוע רפואי ומתן סיוע כספי לילדים ולהוריהם. גם לך יש את האפשרות להעניק לילדים את התמיכה החשובה כל כך, זו שמעניקה להם את הכוח להמשיך, להילחם ולנצח בקרב על החיים. עמותת רחשי לב, כאן כדי לקבל כל תרומה וכל הגשת עזרה.