משמעות הטיפול הכימותרפי
מדי שנה מאובחנים מאות ילדים חולי סרטן חדשים ברחבי הארץ. בעת גילוי המחלה הם ומשפחותיהם מבינים שהמציאות אליה נקלעו תשתנה לחלוטין מעתה ואילך הילדים ומשפחתם לומדים עולם מושגים חדש. נחשפים לשיטות טיפול שונות שאחת מהן היא הטיפול הכימותרפי. עם זאת, לא פעם עולה התהייה האם ריפוי סרטן ללא כימותרפיה אפשרי, ומה סיכויי ההצלחה של מהלך מהסוג הזה. כדי לנסות ולהשיב על השאלה הזו כדאי להבין מה הוא הטיפול הכימותרפי, אילו חלופות קיימות ,וכיצד ניתן להוביל לטיפול אופטימלי ונכון למחלה.
מה הוא טיפול כימותרפי?
כאמור, ישנן שיטות שונות להתמודדות עם מחלת הסרטן על שלל סוגיה . במקרים לא מעטים הטיפול ישלב גם ניתוח למיטת הגידול הראשונית, כימותרפיה , קרינה, ואף לעיתים טיפול ביולוגי מכוון לאתרים ספציפיים בתאי הגידול .
אחת משיטות הטיפול המרכזיות והנפוצות היא הטיפול הכימותרפי.
רוב הילדים בארץ מטופלים על פי פרוטוקולים בינלאומיים הקיימים בארה"ב ובמדינות אירופה. שילוב התרופות והטכניקות מבוסס על פרוטוקולים אלו לשפר את סיכויי ההבראה .
ברוב המקרים ישולבו תרופות שונות שעובדות במנגנונים שונים על תאי הסרטן . והוא יתפרש על פני מספר מחזורים, שביניהם ייקבעו הפוגות שיאפשרו לחולה להתאושש בין סבב אחד למשנהו.
בחלק מהמחלות הבסיס הטיפולי הוא פרוטוקול טיפולי המבוסס על קורסי כימותרפיה , הניתנים אחת לפרק זמן מסוים למשך מספר ימים ומשלבים לרוב מספר תרופות. בין קורס לקורס קיימת הפוגה בה קיימת התאוששות מהטיפול.
קיימות מחלות בהן הפרוטוקול הטיפולי הוא רציף יותר וגם הוא ניתן במרווחים קצובים אולם ברצף משמע הטיפול יכול להינתן מספר פעמים בשבוע ( לדוגמא פרוטוקול הטיפול בלויקמיה לימפטית חריפה ALL , ברובו הוא פרוטוקול רציף). הטיפול יכול להנתן דרך הוריד או הפה , או במשולב.
הטיפול יכול להינתן במס' דרכים עיקריות:
- טיפול כימותרפי מתמשך, ללא טיפולים נוספים במקביל.
- כחלק ממשלב שכולל גם ניתוח וקרינה (במקרים אלו ינתן טיפול כימותרפי טרום ניתוח, שמטרתו לצמצם את היקף הגידול כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של הניתוח שנועד להסירו וכן טיפול כימותרפי לאחר ניתוח, שמטרתו להשמיד תאים סרטניים שנותרו בגוף לאחר הניתוח, ובפרט את אלה שלא ניתן היה להסיר בהליך כירורגי) או באתרים שלא נגישים לניתוח .
- בחלק מהמקרים תתקיים גם השתלת מח עצם עצמית/אלוגנאית , מתורם בן משפחה או תורם זר השתלת מח עצם עצמית מטרתה לאפשר מתן כימותרפיה במינון גבוה והחזרת תאי אב שנאספו קודם לכן מהילד על מנת לאפשר התאוששות של מח העצם מהטיפול שניתן
- השתלת מח עצם אלוגנאית שלרוב מתבצעת במחלת הלויקמיה לימפטית או מיאלואידית , ומתבצעת באינדיקציות המתאימות לכל ילד ואופי מחלתו ,ועל כך יפורט בנפרד ,אולם כוללת מתן כימותרפיה כחלק מפרוטוקול ההשתלה טרם מתן השתל עצמו וזאת על מנת " לפנות " מקום במח העצם לשתל שיינתן , וגם כטיפול נגד המחלה עצמה .
ריפוי סרטן ללא כימותרפיה – למה זה טוב?
אחד האתגרים המרכזיים הנלווים לטיפול הכימותרפי, הוא תופעות הלוואי הנלוות לטיפול, והן בהחלט מחייבות תשומת לב רבה. למעשה, חולים עם סוגי סרטן שונים ובכל גיל מדווחים על תופעות לוואי שונות, לרבות תשישות, בחילות, הקאות, פגיעה בתיאבון, ירידה במשקל, פגיעה ברירית הפה והלוע, יובש בפה, נשירת שיער, פגיעה בעור והשפעות על מערכת העצבים ועל תפקודי הכליות. על אף שעם רוב תופעות הלוואי ניתן להתמודד באמצעות משככי כאבים ותרופות שונות, מטופלים רבים מחפשים פתרונות חלופיים ומשתוקקים לאתר דרך אחרת להבטיח ריפוי סרטן ללא כימותרפיה. למרבה הצער, שיטות אלה מתקשות לספק את המענה המבוקש ולשפר את סיכויי ההחלמה של החולים.
ריפוי סרטן ללא כימותרפיה – איך זה עובד?
החלופות הקיימות היום כוללות טיפולים במסגרת הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית, לרבות שימוש בעירויים טבעיים עם חומרים הנחשבים לאנטי-סרטניים, שימוש בתוספים שונים ואפילו מהלכים כמו שינויים בתזונה ובפעילות הגופנית. חשוב להסביר שפעולות אלו כדוגמת שינויים לתזונה נכונה ופעילות ספורט וכדו', מבורכות אך אינן מהוות תחליף לטיפול המקובל, ורצוי להתייעצץ עם האונקולוג המטפל לפני שינויים ושימוש בתוספים כאלו ואחרים מחשש לאינטראקציה בין התרופות שניתנות.
טיפול כימותרפי בסרטן – איך זה עובד?
מנגד, טיפול כימותרפי, מבוסס על פגיעה במסלול מחזור חיי התא הסרטני והתרבותו. הטיפול מבוסס על פרוטוקולים בינלאומיים הבוחנים מספר נתונים מרכזיים: אופי המחלה, שלב המחלה, הביולוגיה של הגידול, מידת הפיזור שלו, גילו של הילד ואת מצבו הבריאותי הכללי ועוד.
במהלך הטיפול המטופל יהיה במעקב שכולל בדיקות גופניות בדיקות דם, בדיקות הדמיה לתגובה לטיפול, ובדיקות נוספות בהתאם לתופעות לוואי של התרופות הניתנות לדוגמא: בדיקת תפקודי ריאות, הערכה לבבית הכוללת בדיקת רופא ,אק"ג ,בדיקת אקו, בדיקות שמיעה תקופתיות, מעקב אנדוקריני, הכולל בדיקות הורמונים מעקב אחרי פרופיל שומנים, גדילה ועוד.
יש חשיבות עצומה למעקב ארוך טווח של הילדים גם כשיסיימו הטיפולים ויבריאו ממחלתם הבסיסית .
הפרוטוקולים לפיהם פועלים הרופאים האונקולוגים מבוססים על מחקרים רבי שנים, על מס' רב של ילדים בעולם. ישראל שותפה לפרוטוקולים אילו ,והרופאים חברים בוועדות השונות של מחלות שונות ולוקחים חלק פעיל בהתוויית קווי הטיפול. בפועל אין ממציאים לכל ילד טיפול חדש אלא משתמשים בידע שקיים עד כה.
הטיפול הכימותרפי נחשב, כאמור, למרכיב מהותי בהליך הטיפול במחלת הסרטן. למעשה, על אף קיומן של שיטות טיפול אחרות שמציעות אפשרות ריפוי סרטן ללא כימותרפיה, הטיפול הכימותרפי הוא אחד הכלים היעילים שעומדים היום לרשות הצוותים הרפואיים בקרב נגד המחלה.
אין ספק שמדובר בתקופה מורכבת ומאתגרת למדי עבור הילדים ועבור בני המשפחה שלהם, והליווי של עמותת רחשי לב מסייע להם לעבור את תקופה הזו בדרך קצת אחרת. עמותת רחשי לב מעניקה סיוע רגשי וכלכלי, עם פעילויות שונות למען הילדים ועם צוות מתנדבים שנמצא שם עבור החולים הצעירים – המסע אל הריפוי נראה קצת אחרת. להתנדבות ולתרומות שיבטיחו את המשך פעילותה של העמותה, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר כבר עכשיו בטלפון מספר: 1-800-28-11-28 או השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם, להצטרפות למאבקם של הילדים במחלת הסרטן.